eur:
388.55
usd:
361.99
bux:
69134.99
2024. május 9. csütörtök Gergely

Újabb intézkedésekben reménykednek a pénzügyi válsággal szemben

Pénzpiaci elemzők szerint a jövő héten ismét összehangolt intézkedésekre készül a világ több központi bankja és az amerikai jegybank szerepét betöltő FED is tovább mérsékli irányadó kamatát. Közben Japánban a korábban jelzett ötszörösére emelték a bankok helyzetének rendezésére szánt összeget.

A szakértők szerint a várható beavatkozást a részvények további zuhanása és egyes valuták veszteségei indokolja. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban csütörtökön teszik közzé a harmadik negyedévre vonatkozó GDP mértékét, és az előzetes adatok alapján a nemzeti össztermék fél százalékkal csökken az előző negyedév 2,8 százalékos növekedése után.

Bruce Kasman ugyanakkor hozzátette: a pénzügyi válság megfékezését célzó intézkedések jelentősen befolyásolhatják majd a további gazdasági kilátásokat. A Reuters által megkérdezett szakértők többsége szerint a FED 50 bázispontos kamatmérséklést hajt végre.

Pumpálják a japán mentőövet

Japánban a korábban jelzett ötszörösére, 10 ezer milliárd jenre (mintegy 23.050 milliárd forint) növeli a kormány a bankok helyzetének rendezésére szánt összeget. Josano Kaoru gazdasági miniszter a döntést indokolva azt mondta: a pénzügyi segítség 2 ezer milliárd jenben (4.610 milliárd forint) megszabott összege nem elegendő a válság megoldására.

Sajtóértesülések szerint Aszo Taro miniszterelnök még vasárnao további részleteket hoz nyilvánosságra a mentőcsomagról. Szakértők szerint a japán bankok viszonylag sértetlenül átvészelték a pénzpiaci válságot, de a tokiói részvényárfolyamok az év eleje óta a felére csökkentek. A Nikkei című lap szerint a kormány bankrészvények felvásárlására kéri majd a japán központi bankot.

Gondok az olajállamban is

Kuvaitban garanciát kíván nyújtani a kormány a helyi bankokban elhelyezett betétekre. A kabinet ezt azután közölte, hogy a központi bank kénytelen volt beavatkozni a jelentős veszteségeket felhalmozó Gulf Bank érdekében. A veszteség a központi bank szerint az euró-dollár árfolyamváltozása miatt keletkezett.

Címlapról ajánljuk
Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Magyarországnak még három EU-tagállamot maga álláspontja mellé kell állítania, ha meg akarja akadályozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölését - mondta az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Próbálnak irányba állni a tőzsdék

Próbálnak irányba állni a tőzsdék

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, a kereskedés első szakaszában nem alakult ki határozott irány Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 08:49
×
×
×
×