eur:
389.72
usd:
363.66
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért csökkenünk, ha a régió tőzsdemutatói emelkednek?

Máshol már optimistábbak a tőzsdék, Magyarországon mégis esik a BUX. A forint elleni támadás elbizonytalanítja a kereskedőket - vélekedett Szűcs Örkény, a Solar Capital elemzője. Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter korábban úgy vélte: nem csoda, hogy a forint nyomás alatt van, hiszen az elmúlt évek kormányzati gazdaságpolitikája hiteltelen.

Négy éves mélyponton az OTP, csökken a BUX. Miért nem hatnak a jó hírek Magyarországon? A

régióban az elmúlt napokban már pozitívabb a hangulat, Budapesten továbbra is nagy az esés. Nem látszik befektetői akarat az emelkedésre - mondta az InfoRádió kérdésére Szűcs Örkény.

A legfélelmetesebb a forint szereplése - tette hozzá a Solar Capital elemzője. A forint elleni támadás elbizonytalanítja a kereskedőket. A kockázatosnak tűnő pozíciókat próbálják zárni a hosszú ünnep előtt - vélekedett Szűcs Örkény.

Két nap vakrepülés következik

Hozzátette: tíz éve nem láttunk ilyen szituációt, ezért nem lehet megjósolni, hogy meddig eshetnek az egyes részvények árfolyamai. A befektetőknek semmilyen fogódzójuk nincs, ezért nem határoznak meg limiteket, folyamatos az eladás van.

Szűcs Örkény szerint nem az izgalmas, hogy szerdán mi történik a tőzsdén, hanem hogy mi lesz hétfőn? Szerdán nem várható sok újdonság, aztán két nap vakrepülés jön. Ha a hosszú hétvégén nem lesz olyan rendkívüli esemény, amely belpolitikai bizonytalanságot okoz, akkor magára találhat a BUX - vélekedett az elemző.

Mi a baj Budapesten?

{{keretes_cim}}

A BUX 12339,6 ponton zárt, az esés 2,7 százalék. A forgalom az átlagosnál valamivel magasabb volt: 26,2 milliárd forint. Az OTP 10,1 százalékos eséssel 2650 forinton zárt. A MOL esetében a csökkenés 1,8 százalék volt, a záróárfolyam 10500 forint. Az MTelekom 2,4 százalékos mínuszt szenvedett el, az utolsó ár 600 forint volt. A gyógyszerpapírok ezúttal is emelkedtek, a Richter 3 százalékkal, így 27500 forintra erősödött. Az Egis 0,8 százalékkal 10100 forintra nőtt. Az OTP papírok forgalma 19,5 milliárd forintot tett ki

Az elmúlt napokban Európában és a távolabbi piacokon is már többnyire az optimizmus volt az úr, azonban a magyar tőzsde ellenkező irányban mozgott. A BUX az optimistább külföldi környezet ellenére nagyon alulteljesít, ez a helyi gyenge makro-környezettel, és az ország magas sebezhetőségével lehet összefüggésben - írta elemzésében a Portfolio.hu. Az OTP újabb tetemes esésében a magyar gazdaság kedvezőtlen nemzetközi megítélése játssza a főszerepet, ugyanis a CNBC kedden reggel hazánk gazdaság kilátásait vette górcső alá, az utóbbi hetek hazai fejleményeire reagálva. A bankpapírok pedig rendkívül érzékenyek a legkisebb hangulatváltozásra is, a spekulációk mostanra újból 2.900 forint alá nyomták az árfolyamot.

Az MNB elnöke, Simor András ugyanakkor viccnek nevezte azokat a piaci pletykákat, miszerint a magyar bankok ugyanolyan helyzetben lennének, mint az izlandi bankok, és azt mondta, hogy "az államcsőd teljesen valószínűtlen".

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×