eur:
390.11
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Vérfürdő az ázsiai tőzsdéken

Tokióban 9,62 százalékos veszteséggel zárt az értéktőzsde fő mutatója, a Nikkei. Az árfolyamok jelentős csökkenése miatt a határidős és az opciós piacon negyedórán át szünetelt a kereskedés. Más ázsiai tőzsdéken is meredeken zuhantak az árfolyamok.

A tokiói értéktőzsde fő mutatója akkorát esett, mint az 1987-es ázsiai fizetési válság kezdete óta még soha egy nap alatt, a hetet is rekordveszteséggel zárta. A 8276,43 pontos záróérték csaknem 46 százaléknál alacsonyabb az év véginél. A pánikot súlyosbította, hogy a japán piac hétfőn ünnepnap miatt zárva lesz, ezért a befektetők előre hozták eladásaikat.

Nem használt az sem, hogy a jen napközben hároméves csúcsra jutott az euróval szemben, és féléves csúcsra a dollárral szemben, mivel a befektetők menedéknek tekintik a kis hozamú japán valutát.

Emellett csődöt jelentett a Jamato biztosítótársaság; ez az első japán cég, amely csődvédelmet kért a nemzetközi pénzügyi válság kezdete óta. A mintegy ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalat adóssága 269,5 milliárd jen, vagyis több mint 5,3 milliárd forint.

A szöuli tőzsde 4,2, a hongkongi 7,5, a sanghaji 3 százalékos mínuszban van a csütörtöki záráshoz képest; a New York-i értéktőzsde mutatója csütörtökön 7,3 százalékot esett. A jakartai értéktőzsdét a nagy veszteségek miatt meghatározatlan időre bezárták.

"Ez több mint pánik. A világgazdasággal kapcsolatos bizonytalanság egyre mélyül, és nincs jele a hitelválság enyhülésének" - fogalmazott a Samsung Securities munkatársa.

Elemzők szerint továbbra is bizonytalan, hogy az amerikai kormány 700 milliárd dolláros mentőöve, valamint a szerdai, összehangolt kamatcsökkentés elegendő lesz-e ahhoz, hogy megszilárduljon a pénzpiac, és elkerülhető legyen a globális recesszió.

A hangulatot az is rontotta, hogy a szingapúri gazdaság immár hivatalosan is recesszióban van, a harmadik negyedévben ugyanis 6,4 százalékkal visszaesett a szigetállam gazdasági teljesítménye a második negyedéves 5,7 százalékos mínusz után.

A válság az olajárban is megmutatkozik: a hordónkénti 84 dolláros ár a legalacsonyabb az elmúlt 12 hónapban. Az olajexportáló országok szervezetének egyes tagjai máris a kitermelés csökkentését fontolgatják.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×