eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

KSK: kétmillió euró a külkereskedelmi hiány

Az idén az első nyolc hónapban a külkereskedelmi termékforgalom hiánya 2 millió euró volt az első becslések szerint, szemben az egy évvel korábbi 457 millió euró deficittel - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)csütörtökön.

A számok alapján, bár a nyolc havi mérleg 455 millió euróval javult a bázishoz képest, ismét negatív lett. Az idén az első hét hónapban még 100,9 millió euró volt a külkereskedelmi termékforgalom többlete.

A közlemény alapján a fordulat azért is következett be, mert július után augusztusban is hiánnyal zárt a külkereskedelem: a nyolcadik hónapban a deficit 103,7 millió euró volt.

Augusztusban hosszú idő óta először csökkent a kivitel és a behozatal értéke euróban és forintban számolva a bázishoz képest: euróban mérve az export 0,7 százalékkal, míg az import 1,9 százalékkal mérséklődött. Forintban mérve a visszaesés 7,9 százalék, illetve 8,9 százalék volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×