eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nincs napirenden a Malév privatizációs szerződésének felülvizsgálata

A kormány nem tervezi a Malév privatizációs szerződésének felülvizsgálatát - mondta Veres János pénzügyminiszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány nem készül a Malév privatizációs szerződésének felülvizsgálatára.

Veres János pénzügyminiszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva hozzátette: a privatizációs szerződés kellő garanciákat biztosít arra, hogy, "ha és amennyiben a privatizációs partner nem a szerződés szerint teljesítené kötelezettségeit, az állam éljen jogaival".

Hangsúlyozta: szerencsétlennek tartja, ha bárki egy társaság anyagi pénzügyi helyzete kapcsán olyan kifejezéseket használ, amelyek nem megalapozottak.

Az ügy előzményei, hogy a Malévet 2007 februárjában megvásárló Airbridge egyik részvényese, Borisz Abramovics egyben az egyik fő részvényese a csődbe jutott orosz AiRUnion szövetségnek is.

Daróczi Dávid kormányszóvivő korábban az MTI-nek azt mondta: az orosz-magyar kormányközi vegyes bizottság gazdasági szekciójában szóba kerülhet a Malév helyzete.

Moszkvai magyar diplomáciai körökben azonban nem tudnak arról, hogy a Malév ügyében a magyar kormány az orosz kormányhoz fordult volna. Hangsúlyozták azt is, a Malév tulajdonosai között nem szerepel a tönkrement orosz AiRUnion szövetség, amelynek többségi tulajdonrésze az állam kezében van. Az AiRUnion csődjének gyakorlatilag nincs köze a Malévhoz. Az egyetlen kapcsolat az, hogy az AiRUnion társaságainak fő részvényesei az Abramovics fivérek, akik közül Borisz Abramovics 49 százalékban a tulajdonosa az Airbridge Zrt.-nek, amely viszont 99,5 százalékban a Malév tulajdonosa.

Száraz Gábor, a vagyonkezelő szóvivője is arról beszélt korábban az MTI-nek, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) figyelemmel kíséri a Malév privatizációs szerződésben vállaltak betartását. Azokat a szerződési feltételeket, amelyeket a vevő, az Airbridge Zrt. vállalt, és amelyek mögött banki garancia áll, a tulajdonosok teljesítik.

A privatizációs szerződésben vállalt egyéb kötelezettségek teljesítéséről a társaság vezetése folyamatosan egyeztet az MNV Zrt.-vel, és tájékoztatást ad azok állásáról.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×