eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Az OMV járhat rosszabbul a MOL-lal vívott csatában"

A MOLl és az OMV közül az osztrák cég járhat a legrosszabbul kettejük hosszúra nyúló "családregényében", véli hétfői elemzésében a Financial Times. A londoni gazdasági napilap szerint mindkét cég a domináns térségi iparági konszolidáló akar lenni, de míg a MOL-nak sikerült "összetákolnia" egy szövetségesi hálózatot, tőketársításra lépve a cseh CEZ-zel és az ománi OOC-val, az OMV jórészt egyhelyben topogott.

A magyarok legutóbbi manővere - a horvát INA olajcég ellenőrző részének megszerzését célzó terv múlt heti bejelentése - siker esetén még jobban eltávolítja a MOL-t az OMV markától, fogalmaz a Financial Times hétfői kommentárja.

A Standard & Poor's a múlt héten negatív előjelű figyelőlistára vette a MOL "BBB mínusz" szintű, még épphogy befektetői ajánlású adósbesorolását, az INA 30 százaléknyi, nem a horvát kormány kezén lévő részvényhányadának felvásárlási tervére hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni bejelentése szerint a negatív figyelőlistára vétel a potenciális további adósságnövekedést tükrözi, tekintve, hogy a 30 százaléknyi részre teendő esetleges konkrét ajánlat "költséges lenne", közel járna a 2 milliárd dollárhoz.

A hétfői Financial Times szerint azonban az OMV-vel vívott, második évébe lépő csatában a MOL halad jobban, és itt ütközik ki az OMV kivárásra játszó taktikájának hibája: miközben a körülmények változnak, az osztrák cég haditerve nem.

A Financial Times ettől függetlenül "különösen rondának" nevezi a MOL védekezési módszerét. A magyar cég "leghatékonyabb taktikája" a részvények visszavásárlása és baráti cégeknél, intézményeknél való "parkoltatása", olvasható az elemzésben, amely szerint a részvényárak azt jelzik, hogy sem a MOL, sem az OMV vezetése nem rokonszenves a befektetők szemében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×