eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Eltörölt minimálbér, eva és ekho a foglalkoztatási költségek csökkentésének ára

Ezermilliárd forinttal csökkentené a foglalkoztatás költségeit az Oriens pénzügyi tanácsadó cég által kidolgozott átfogó javaslat. A szerzők az állami kiadások mérséklésével, valamint bizonyos adó- és járulékfizetési szigorításokkal biztosítanák a szükséges forrást.

Kilábalás címmel tette közzé az Oriens Elemző és Tanácsadó Cég gazdasági programját, amelyet csütörtökön mutattak be. Az átfogó javaslatot nem felkérésre, hanem saját elhatározásból készítették, de megtisztelné őket, ha a szakmai közvélemény és a politika felfigyelne erre és hasznosítaná - válaszolták kérdésre a cég képviselői.

Az Oriens partnere az InfoRádiónak azt mondta: a program készítésekor a munkára ösztönzés és munkahelyteremtés volt az egyik legfontosabb szempont. Orbán Krisztián hozzátette: az a céljuk, hogy megváltozzon a mai költségvetési szerkezet, amely gátja a gazdasági növekedésnek.

Az ezermilliárd forint tehercsökkentésből 705 milliárd forint a munkáltatók által a foglakoztatás során fizetett járulék csökkentése lenne, 275 milliárd forint szja-csökkenés a bruttó bérek nettó értékét növelné, illetve 20 milliárd forinttal csökkenne a munkavállalók által fizetett járulék.

A finanszírozásból 700 milliárd forint jutna az állami kiadások csökkentésére, 300 milliárd forint pedig az adó- és járulékszigorításra.

Többek között javasolják a minimálbér és a bérminimum eltörlését, a minimális járulék alkalmazását, az alacsony jövedelműek szja-mentességének, illetve az eva és az ekho megszüntetését. A javaslat háromkulcsos szja-t alkalmazna, 170 ezer forintos jövedelemig 9 százalékot, 270 ezer forintig 18 százalékot, 270 ezer forint felett pedig 36 százalékot kellene fizetni.

A program a szociális rendszert is átalakítaná. Vojnits Tamás, az Oriens partnere az InfoRádióban azt mondta: javaslatuk szerint a nyugdíjak kiszámítása jobban függne a ledolgozott időtől és a munkavégző-képességtől; családi pótlékot pedig csak évi 3 millió 600 ezer forintos jövedelem alatt adnának.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×