eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megfelel az elemzői várakozásoknak a kamatdöntés

A monetáris tanács 7 és fél százalékról 8 százalékra emelte hétfői ülésén a jegybanki alapkamatot - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Tavaly szeptember óta most először változott az alapkamat.

Meggyőző többség szavazott az 50 bázispontos kamatemelés mellett - mondta a jegybank elnöke a kamatdöntő ülés után. Simor András hozzátette, hogy három javaslat volt a tanács előtt: szinten tartás, 25 illetve 50 bázispontos emelés.

Az 50 bázispontos emelés nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A jegybankelnök hangsúlyozta: az emelést az indokolta, hogy emelkedtek az inflációs kockázatok, ugyanakkor a tanácstagok nem vették figyelembe a kialakult koalíciós válságot.

Simor András szerint a monetáris tanács csak már kialakult helyzetre tud reagálni, lehetőségekre, forgatókönyvekre nem, a pénzpiacra azonban egyértelműen hatást gyakoroltak az események.

"Ilyen turbulencia bizonytalanságot teremt, ami nem jó az inflációnak és a kockázati prémiumoknak sem, de azt ma még nem tudni, milyen hatással van a gazdaságra" - hangsúlyozta.

A jegybank elnöke elmondta: a monetáris tanács döntéseivel hosszú távra összpontosít, konkrétan a 2009-es 3 százalék alatti inflációs célra.

Simor András két dologgal támasztotta alá, hogy nőttek az inflációs kockázatok. Egyrészt, hogy a januári béradatok azt mutatták: a vártnál jobban növekedtek a versenyszférában az átlagkeresetek, másrészt az energiaárak növekdése, úgy tűnik, tartósabb lesz és szélesebb körben gyakarol hatást.

A jegyank elnöke szerint mindezekhez hozzájárult az állampapír piacokon kialakult hozamemelkedés. Ez a három tényező együttesen játszott szerepet a kamatemelésben.

Arra a kérdésre, hogy a mostani döntés egy kamatemelési szakasz kezdete-e, Simor András idézte a tanács közleményét: "a monetáris tanács a 2009-es inflációs cél elérése érdekében a továbbiakban is készen áll a szükséges lépések megtételére".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×