eur:
388.07
usd:
360.1
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Az OECD fellendülést vár Magyarországon

Lassulást jósol a világ gazdasági növekedésében a Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD). Magyarországot tekintve bizakodó a tanulmány, és a következő két évre dinamikusabb gazdasági bővülést várnak.

Az idei 2,7 százalék után jövőre egészében mindössze 2,3 százalékkal nő a fejlett világ gazdasága - ezt jósolja a 30 legfejlettebb ipari államot tömörítő nemzetközi Gazdasági és Együttműködési Szervezet.

Az OECD 2009-re is csak 2,4 százalékos bővülést vár, azaz csak egy árnyalattal magasabbat, mint 2008-ban. Nem véletlen tehát, hogy az OECD azt javasolja a legfejlettebb államok jegybankjainak, hogy még egy évig tartsák fenn a jelenlegi alapkamatszintjüket, ezzel is segítve a gazdasági növekedést, vagy éppen meggátolva a visszaesést.

Az OECD szakértői szerint ha recesszió nem is következik be az Egyesült Államokban, sok kedvező változás nem várható. Az euróövezetben is lassuló gazdasági növekedéssel számolnak az elemzők, de emellett enyhülő inflációt és erős eurót jósol a tanulmány.

Az európai államok számait nézve a következő kép rajzolódik ki: a növekedésben éllovas Szlovákia idei 9,3 százalékos éves gazdasági növekedése 7 százalék körüli értékre csökkenhet, míg második-hamradik helyet elfoglaló Lengyelország és Csehország idei 6 százalék körüli növekedési számai 5 százalék körüli, illetve az alatti értékre csökkennek a következő két évben.

Törökországnak viszont az európai tendenciával ellentétben nem lassulást jósolnak a tanulmány szerzői: az idei 5,1 százalékról 5,8 és 6,3 százalékos növekedést prognosztizálnak 2008re, illetve 2009-re.

Az idei legalalcsonyabb növekedést Izlandon jósolják, de Magyarország, Portugália és Olaszország is az utolsók között van a várható éves 1,8 százalékos 2007-es növekedésével.

Magyarországon dinamikusabb (2,6 és 3,8 százalékosat) gazdasági növekedést várnak 2008-ban és 2009-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemzők az Arénában: Magyar Péter pártja az ellenzék legnagyobbja lett

Elemzők az Arénában: Magyar Péter pártja az ellenzék legnagyobbja lett

A Tisza Párt vezetője számára a szervezetalkotás lehet a legnagyobb kihívás 2026-ig, de ha megmarad a politikában, akár Orbán Viktor kihívója is lehet – értékelt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszéltek a műsorban Karácsony Gergely főpolgármester és kihívóinak júniusi esélyeiről is.

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
Állta a sarat a Mol, de nem ez volt élete eddigi legjobb negyedéve

Állta a sarat a Mol, de nem ez volt élete eddigi legjobb negyedéve

Ma hajnalban közzétette idei első negyedéves gyorsjelentését a Mol. Ahogy arra számítani lehetett, a legfrissebb számok messze vannak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, ráadásul az elmúlt hónapokban több tekintetben is kedvezőtlenül alakultak a fundamentumok a Mol körül: negatívan hatott a beeső gázár-környezet és az árbevétel-arányos különadó befizetése, viszont a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói feláraknak köszönhetően összességében erős számokat hozott a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×