eur:
388.63
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az OPEC szerint a spekulánsok miatt drága az olaj

Az olajexportőr országok nem növelik a kitermelést és így nem várható az olaj árának esése - mondta a Reuters hírügynökségnek az Abu Dabiba összehívott csúcson Nigéria olajminisztere. Jelenleg kilencven dollárhoz közelít egy hordónyi olaj ára.

Nem növelik a kitermelést, így nem segítik elő az olajár csökkenését - erről állapodtak meg szerdán az olajexportőr országok szervezete, az OPEC delegátusai. Az Abu Dhabiban tartott találkozón arról is megegyeztek, hogy leközelebb január végén találkoznak, hogy felülvizsgálják a döntést. Erről Odein Ajumogobia nigériai olajminiszter beszélt a Reuters hírügynökségnek.

"Biztosítani tudjuk a téli olajigényt"

A találkozó előtt már érezni lehetett, hogy a világnak egy időre meg kell békélnie a magasabb olajárral. Az 13 tagot számláló szervezet illetékes miniszterei ugyanis azt mondták: nem látják az okát annak, hogy miért kellene növelni a kitermelést, amikor a mostani termelési szint biztosítja a téli hónapok olajigényét. "Úgy véljük, a kínálat kiegyensúlyozott, és ezért nem kell több olaj a piacra" - mondta például az iráni olajminiszter, Golamhosszein Nozari.

A fogyasztók több olajat akarnak

Az Egyesült Államok és más nagy fogyasztók ugyanakkor nyomást gyakoroltak az OPEC-tagokra, hogy segítsenek lefékezni az olajár emelkedését. November végén egyszer már 99 dollárra ugrott egy hordó ára.

Az Egyesült Államokban az olajtartalékok csökkentek, miközben a gáz és benzintartalék nőtt.

Hogyan hathat az olajár a világgazdaságra?

Az OPEC maga sem teljesen egységes a kérdésben, vannak olyan tagok, akik aggódnak, hogy a magas energiaárak lefékezik az amerikai gazdaság növekedését, ami viszont kihat majd az egész világgazdaságra.

Az olajminiszterek ugyanakkor azt mondják, nem tudják befolyásolni az árakat, mert azokat - Mohammed bin Den al-Hamili, az OPEC elnöke szerint - a spekulánsok határozzák meg. Sok elemző azonban úgy látja, hogy Kína és India növekvő energiaigénye miatt elégtelenek a készletek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×