eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A tartós fogyasztási cikkek nagy részét hitelre vásároljuk

A tartós fogyasztási cikkek nagy részét hitelre vásárolja a lakosság - mondta el az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Felügyeletének szóvivője. Binder István szerint az egész évben felvett áruhitelek 30-40 százalékát a karácsony előtti időszakban helyezik ki a bankok.

Két ellentétes tendencia figyelhető meg a piacon - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Felügyeletének szóvivője.

Binder István kifejtette: a karácsony közeledtével várhatóan többen fognak fogyasztási hitelt igényelni, azonban az elmúlt hónapokban már a megszorító csomagok nyomán a reálkeresetek visszaesése után az ügyfelek egy köre hitelekből fedezte a kieső jövedelmet.

Az áruhitel már 30 ezer forinttól is felvehető, és ezt legtöbbször a nem magas jövedelemmel rendelkező, de gyorsan vásárolni akaró ügyfelek választják - közölte a szóvivő.

Binder István kiemelte: az áruhitelek teljes állománya 100 milliárd forint jelenleg, és a bankok az áruhitelek felől más hitelfajták felé nyitnak.

A személyi kölcsönöknél 500 milliárdos az állomány, valamint a hitelkártyák is felfutó területet jelentenek - vélekedett a PSZÁF szóvivője.

Arra nincs pontos adat, hogy a karácsonyi ajándékok mekkora hányadát vásárolják hitelből az emberek, de az kijelenthető, hogy a tartós fogyasztási cikkeket sok esetben hitelből finanszírozzák - hangsúlyozta Binder István.

A szóvivő kiemelte: tavaly 60-70 milliárdos növekmény volt a hitelfelvétel terén az év utolsó két hónapjában, ám az kérdéses, hogy a reálkeresetek visszaesésével idén ez tartható-e.

Az egész évben felvett áruhitelek 30-40 százalékát a karácsony előtti idoszakban helyezik ki a bankok - tette hozzá Binder István.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×