eur:
389.7
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyuris: A magyar lakosság eladósodottsága Európai mércével is jelentős

A megszorítások hatására Magyarországon jelentősen emelkedett a lakossági hitelfelvétel - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Gyuris Dániel, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: jelentősen emelkedett Magyarországon a hitelfelvétel, aminek egyik fő oka a kormányzati megszorító intézkedések.

A lakossági hitelfelvétel 18 százalékkal bővült idén, ez pedig jelentősnek tekinthető - tette hozzá Gyuris Dániel.

A figyelmeztető jel

A bankvezető hozzátette: figyelmeztető jel, hogy a lakossági megtakarítások három éve nem emelkedtek, mint ahogy a klasszikus lakáshitel-kérelmezők száma sem nőtt.

Azaz az emberek a fogyasztási cikkekhez, a mindennapi kiadásaik finanszírozásához vesznek fel hitelt - mondta Gyuris Dániel, hozzátéve: a keresetekhez viszonyítva a magyar lakosság eladósodottsága 13-14 százalékos.

Ezzel pedig Európa élmezőnyéhez tartozunk - tette hozzá az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

Megnőtt a kockázati prémiumigény

Természetes, hogy amikor egy több országot, adott esetben Európát is érintő amerikai piaci megtorpanás következik be, a befektetői oldalon megnő a kockázati prémiumigény, a felárelvárás - közölte Gyuris Dániel.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója hozzáfűzte: ma a tőkepiacon összességében likviditási bőség van, így, ha a hisztériahullám lecsendesedik, az árak ismét beállnak a normális piaci felárakat magukba foglaló szintre.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az amerikai válság hatására mérséklődik majd a finanszírozási arányban fennálló bankok közötti verseny, a kockázati felárakkal pedig érzékenyebben kell beárazni a kitettséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×