eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Így szorítaná vissza a feketegazdaságot a miniszterelnök

A kormány felkérte a vámhatóságot, az adóhatóságot, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, valamint az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőséget, hogy szeptember végéig készítsenek intézkedéscsomagot a feketegazdaság visszaszorítására - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc a feketegazdaság mérséklésével kapcsolatos elképzelések között említette annak lehetőségét, hogy az adóhivatal annál a munkáltatónál, amely nem jelenti be a munkavállalóit, a feketefoglalkoztatást teljes idejére, de legalább 3 hónapra visszamenőleg becsléssel is megállapíthatná a közterheket, illetve egy építési beruházás anyagköltségének elemzésével is megállapíthatná a fizetendő általános forgalmi adót.

A miniszterelnök a feketegazdaság elleni küzdelem további lépései közé sorolta a cigarettacsempészet elleni hatékonyabb fellépést, illetve a vonalkódos zárjegyek bevezetését jövő év január elsejétől.

Gyurcsány Ferenc szerint becslések szerint Magyarországon a feketegazdaság aránya eléri a GDP 18 százalékát. A mintegy 25 ezermilliárd forintot kitevő magyar GDP-hez mérve a 18 százalékos feketegazdaság, hozzávetőleg 4 ezermilliárd forintot tesz ki.

A kormány célja, hogy ezt 2-3 százalékponttal visszaszorítsa, ami több százmilliárd forint többletbevételt jelentene a költségvetésnek. Ezt a pedig a kormány a magyar oktatás és kultúra fejlesztésére, illetve az adóterhek csökkentésére fordítaná - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc elmondta: szeptember végén a kormány megtárgyalja az érintett hatóságoknak, többek között az adóhivatalnak, a vámhivatalnak, illetve a Munkaügyi Felügyelőségnek a javaslatait, és azok alapján törvény- illetve rendeletmódosításokat is indítványoz.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a feketegazdaság elleni küzdelem nem csak azért fontos, mert növeli a költségvetés bevételeit, hanem mert a lakosság támogatását is élvezi, illetve fokozza a gazdaságban a verseny tisztaságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×