eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az OMV nem adja fel, a kisbefektetőket próbálja meggyőzni

Az OMV vezérigazgatója egy hét leforgása alatt harmadszor mondta el, hogy továbbra is céljuk a MOL-lal történő fúzió valamilyen formában, és bízik abban, hogy a előbb-utóbb magyar olajcég is hajlani fog erre.

A június óta húzódó felvásárlási vagy fúziós történetről a MOL augusztus 21-én egy közleményben kijelentette, hogy a maga részéről lezártnak tekinti, és nincs is feltétlenül szüksége stratégiai partnerre.

Az ozstrák cég vezérigazgatója, Wolfgang Ruttensdorfer azonban csak az elmúlt egy hét alatt háromszor is elmondta: továbbra sem tettek le tervükről. Legutóbb a Dow Jones hírügynökségnek mondta el, hogy folytatják a MOL-részvények vásárlását, ha kell, akár éveken át.

Ruttensdorfer azt is elmondta, hogy reméli ugyan, hogy a MOL vezetése előbb-utóbb jobb belátásra tér, de ha másképp nem megy, a kisebb részvényeseket igyekeznek meggyőzni arról, hogy a két cég összefogásának igenis van értelme.

Az OMV-t még az sem tántorította el szándékától, hogy a MOL szeptember elején bejelentette: a cseh állam ellenőrzése alatt álló CEZ-zel lép stratégiai együttműködésre, ami egyelőre annyit jelent, hogy a két MOL-finomító áramellátására közösen építenek egy-egy erőművet.

A MOL egyik OMV-fúzió elleni érve, hogy ezzel egy másik - ebben az esetben az osztrák - állam által ellenőrzött cég jutna döntési pozícióba egy stratégia szempontból is fontos magyar cégben.

A szintén állami ellenőrzésű CEZ-ről a MOL azt mondta: az OMV és a CEZ között az a különbség, hogy a CEZ nem törekszik a MOL megszerzésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×