eur:
391.27
usd:
367.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Kicsit fantasztikus", de igaz: Romániába járnak dolgozni a magyarok

Lassult a gazdasági növekedés Romániában. Míg korábban 6 százalékos volt, az utolsó negyedévben már csak 5,6 százalékot mértek. A megtorpanás fő oka, hogy a román gazdaság munkaerőhiánnyal küzd.

Európa és Magyarország is tele van román állampolgárságú munkavállalóval. Hazájukban azonban éppen a strukturális munkaerőhiány miatt torpant meg a gazdaság dinamikus fejlődése - mondta az InfoRádióban a Kopint-Tárki tudományos kutatója.

Az azonban nem valószínű, hogy visszatérjenek azok, akik a megélhetési problémák miatt hagyták el Romániát, az ottani bérek ugyanis még jelentősen elmaradnak a nyugat-európaiaktól - közölte Klauber Mátyás. A jövedelmek annak ellenére igen alacsonyak, hogy évről évre csaknem 20 százalékkal növekednek.

Románia a munkaerőhiány miatt már a magyar munkavállalókra is számít a határ menti területeken. Ráadásul Magyarországnak ezen megyéiben az átlagosnál magasabb a munkanélküliség, így egyre gyakoribb, hogy Romániában foglalkoztatják a magyarokat. "Ez egy kicsit fantasztikusan hangzik, néhány éve még nem is hittük volna. Így változik a világ" - fogalmazott az elemző.

A kutató elmondta azt is, hogy Románia jelentős összegeket fordít az infrastruktúra fejlesztésére. Az államháztartás viszonylag jó helyzetben van, és a fogyasztás is jelentősen bővül az országban.

Az a korszak véget ért, amikor Magyarország minden tekintetben fejlettebb volt keleti szomszédjánál - fogalmazott az elemző, hozzátéve: bizonyos tekintetben azonban Románia sosem fogja utolérni Magyarországot.

Hanganyag: Kaputa Julianna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×