eur:
389.57
usd:
362.5
bux:
68033.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ukrajnában épülne magyar gáztározó

Közvetlenül az ukrán-magyar határ mentén biztosíthatunk egy olyan területet, amely nagy mennyiségű gáz tárolására alkalmas Magyarország számára - mondta Viktor Juscsenko ukrán államfő azt követően, hogy tárgyalt Gyurcsány Ferenc kormányfővel.

Az ukrán elnök hozzátette: Nyugat-Ukrajnában harmincmilliárd köbméter gáz tárolására alkalmas területet tudnak rendelkezésre bocsátani.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a szakértői munka már zajlik egy egymilliárd köbméteres föld alatti gáztározó építéséről Ukrajna területén Magyarország számára, emellett pedig tárgyalnak gázvezeték-tranzitkapacitás biztosításáról egy Magyarországon megépítendő gázerőmű számára.

Magyarország érdeklődését fejezte ki húsz megawattnál kisebb kapacitású vízierőművek építése iránt a Felső-Tisza vidékén - fűzte hozzá a miniszterelnök.

Az energiaszállítás biztonságos működésének garantálása mindkét ország érdeke - szögezte le Gyurcsány Ferenc.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna kezdeményezi-e a hosszú távú villamosenergia-szerződések felülvizsgálat, tekintettel arra, hogy az abban rögzített árak nem tükrözik a piaci viszonyokat, Viktor Juscsenko azt mondta: a jövőben bármi bekövetkezhet, de a legfontosabb kérdés a műszaki rendszer modernizálása.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Magyarország stratégiai partnere Ukrajnának, a kétoldalú kapcsolatokat pedig újra meg kell tölteni tartalommal.

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt egy évben a két ország újra felfedezte egymást. Hozzátette: ennek jegyében három hét múlva Munkácson ismét találkozik az ukrán elnökkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×