eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Égbe szökő üzemanyagárakat jósolnak

A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése szerint a következő öt évben az olajtermelés nem lesz képes lépést tartani a kereslettel, így új olajválság alakulhat ki, jelentősen emelkedő árakkal.

A dokumentum borús képet fest a világgazdasági kilátásokról, a növekedést ugyanis erőteljesen visszafoghatják az égbe szökő energiaárak.

"A vártnál esetlegesen lassabb világgazdasági növekedés adhat lélegzetvételnyi időt, de teljesen világos, hogy a kereslet magától nem csökken majd, ami magasabb árakhoz vezethet" - szögezi le a jelentés.

Mindannyian megérezzük majd, ha az ügynökségnek igaza lesz: nemcsak az üzemanyagárak emelkednek majd, hanem a közüzemi számlák összege is, és az élelmiszerek is drágábbak lesznek.

Szűkös kínálat

Az olaj világpiaci ára jelenleg közel van a hordónkénti 75 dollárhoz, és semmi sem utal arra, hogy a közeljövőben csökkenne.

"Habár az olajárak négy éve magasak, a piaci szűkösség tovább fokozódik 2010-ig. Elképzelhető, hogy a piac megroppanása csak később következik be, de akkor sem sokkal" - húzza alá a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA).

A szervezet szerint az OPEC tagországainak termelése nem lesz képes lépést tartani a kereslet növekedésével, és a többi olajtermelő állam is csak lassan lesz képes bővíteni a kínálatát.

Ha ez nem lenne elég, az IEA szerint a gázpiac is válságos időszak elé néz 2010 körül. Habár a bioüzemanyagok előállítása megduplázódik a következő öt évben, továbbra is marginális szerepe lesz csak az energiaforrások között.

Nincs elég beruházás

A jelentésben évi 4,5 százalékos világgazdasági növekedéssel számolnak, és azzal, hogy a napi olajszükséglet a mostani 81,6 millió hordóról 95,8 millióra nő.

A dokumentum a helyzetért részben az energianacionalizmust okolja, Oroszország és Venezuela például jelentősen erősítette az állami befolyást az energiaszektorban, ezzel párhuzamosan pedig elmaradtak a szükséges beruházások.

Az IEA nincs sokkal jobb véleménnyel az energiamultikról sem, amelyek hatalmas profitot zsebelnek be az utóbbi években, nem ruháznak be a szükséges mértékben a feltárásba és kitermelésbe, de a finomítói kapacitások bővítése is elmarad a remélttől.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×