eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A magánbiztosítókkal növekszik várólisták hossza?

Valószínűleg a több-biztosítós egészségügyi rendszer bevezetése után sem fizetnek majd kevesebb járulékot az egészséges emberek - mondta az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi közgazdász.

Sinkó Eszter elmondta: az egészségbiztosítási járulékok egy központi alapba érkeznek, innen osztják majd szét az összeget a biztosítók között. Egy biztosítót nagyjából egymillió ember tarthat el.

Az elosztásnál szempont lesz, hogy a biztosító hány beteg ellátását fedezte. Ezt korra és nemre összesítik majd, az adatokat pedig korrigálják a betegségcsoportok, valamint a szociális szempontok alapján, például aszerint, hogy hány munkanélküli tartozik a biztosító alá.

Hangsúlyozta: a pénztárak mindent elkövetnek majd, hogy csökkentsék a költségeiket. Erre a legegyszerűbb technika, hogy növelik a várólisták hosszát, ezzel korlátozzák a betegek hozzáférését az egészségügyi ellátáshoz.

Szerinte az első években az alapcsomagot tekintve nem lesz különbség a biztosítók között, a társaságok például a vizitdíj elengedésével csábíthatják magukhoz a betegeket, valamint azzal, hogy például átvállalják az autóbiztosításukat fél évre.

A közgazdásznak kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy 2008-tól bevezethető-e a több-biztosítós rendszer, mert mint mondta, ehhez más most ezreknek kellene dolgozniuk a részleteken, a politikusoknak pedig kérdések ezreire kellene tudniuk a választ.

Hanganyag: Orosz Andrea

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×