eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Tele2 eladta magyarországi érdekeltségét

A Tele2 AB svéd távközlési konszern hétfőn bejelentette, hogy eladta magyarországi vonalas szolgáltatása a HTCC-nek (Hungarian Telephone and Cable Corp.) A svéd társaság mintegy 40 millió svéd korona bevételhez jut az eladás révén.(Egy svéd korona hozzávetőleg 27 forint). Az ügyletet a magyar versenyhatóság jóváhagyása után véglegesítik - közölték.

A Tele2 átalakítási tervének megfelelően távozik Magyarországról, és tevékenysége középpontjába azokat a piacokat állítja, amelyeken pozíciói erősebbek és kedvezőbb a jövedelmezősége.

2007 májusának végén a Tele2 Magyarország mintegy 490 ezer vonalas telefon felhasználót szolgált ki. 2006-ban a Tele2 Magyarország árbevétele 374 millió svéd koronának, EBITDA vesztesége pedig 31 millió koronának megfelelő összegű volt.

Gyengébb eredmény

A svéd társaság az idei év első negyedévében Közép-és Dél Európában és Magyarországon is gyengébb eredményt ért el. A csoport adózott eredménye 37 millió svéd korona volt az első negyedben (hozzávetőleg 1 milliárd forint) az egy évvel korábbi 263 milliót (7 milliárd forintot) követően.

Az árbevétel 49 százalékkal 12,84 milliárd koronára nőtt 12,24 milliárdról, az üzemi eredmény 380 millióra emelkedett 254 millióról. Elemzők 12,73 milliárd korona bevételt és 534 millió korona üzemi eredményt vártak.

A társaságnak elsősorban a közép-európai és a dél-európai érdekeltségei szerepeltek a vártnál rosszabban. Közép-Európában - ahová Magyarországon kívül Ausztria, Németország és Lengyelország - tartozik a Tele2 veszteséges lett: az üzemi veszteség 18 millió korona volt, egy évvel korábban még 99 millió korona volt a nyereség.

A HTCC júniusban jelentette be, hogy a jövő év elején zárja le teljesen a csoport integrációs folyamatát, aminek célja az, hogy szolgáltatásait egyetlen márkanév alatt kínálja vásárlóinak.

A HTCC áprilisban kapta meg a magyar és a romániai verseny-felügyeleti hatóságok jóváhagyását az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. felvásárlására. Ezt követően a már HTCC tulajdonban lévő Invitel, illetve a korábban megszerzett Hungarotel, illetve PanTel társaságok egyesültek.

A közlemény szerint a HTCC célja a tagvállalatok teljes integrációja, aminek folyamán a dolgozói szakszervezettel egyeztetve mintegy kétszáz alkalmazottól válnak meg júliusban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×