eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A kormányfő 2009-től ígér új adórendszert

Egységesebb adórendszert ígér a kormányfő 2009-től. Ennek részeként vezetik be az ingatlanadót is, amely a miniszterelnök szerint nem jelent majd többletkiadást a lakosságnak. A Pénzügyminisztérium ugyanakkor 2008-as dátumról tud.

Új adó, amely nem jelent többletterhet a lakosságnak - ezt ígéri a kormányfő az ingatlanadóval kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc minderről újságírók előtt beszélt a Parlamentben.

Hozzátette: jelenleg is ötféle ingatlanadó van Magyarországon, ezeket akarja összehangolni a kormány. Gyurcsány Ferenc fontosnak nevezte, hogy az adónem kialakításában átgondoltan cselekedjenek a koalíciós partnerek.

Mint mondta, a koalíciós megállapodás szerint meg kell teremteni egy 2009-es átfogó módosítás feltételeit.

A Pénzügyminisztérium azonban más dátummal számol. Tátrai Miklós államtitkár az InfoRádiónak az ingatlanadóval kapcsolatban azt mondta: az értékalapú ingatlanadót 2008-tól vezetnék be.

Ezzel kapcsolatban az Országgyűlés egy kerettörvényt alkotna. Az ingatlanadó bevezetése és mértéke pedig az önkormányzatok döntésén múlna.

Az államtitkár hangsúlyozta: a változásokat két lépésben vezetné be a kormány. Céljuk az adminisztráció csökkentése, a társadalmi igazságosság növelése.

Az átfogó átalakítások 2009. január 1-jén, egyes korrekciók lépések azonban már 2008-tól életbe lépnek.

Így már a jövő évtől összevonják a kis adókat, átalakítják a bevallási rendszert, szűkítik az szja-kedvezményeket és megkezdődik az adójóváírás kifuttatása.

Az ígéretek nem erről szóltak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 júniusában jelentette be adóreformját, amely öt év alatt szinte minden adónemben csökkentést ígért. A változtatásokat 2005 őszén elfogadta az Országgyűlés.

Eszerint a személyi jövedelemadó felső kulcsa 38-ról 36 százalékra csökken, ezt a mértéket pedig az 1 millió 550 ezer forintos éves jövedelem feletti összegre kell megfizetni.

Az összeg alatt korábban két adósáv volt, ez a változtatással megszűnt. Aki éves szinte ennél kevesebbet keres, annak 18 százalékot kell fizetnie. A kormány ígérete szerint azonban 2010-ig a sávhatár 3 millió forintra emelkedett volna.

A miniszterelnök azt is bejelentette akkor, hogy 2008-tól megszűnne az iparűzési adó, amelyet egy új adónem váltana fel, úgy, hogy az önkormányzatok bevételei ne csökkenjenek.

A kabinet szintén ígéretet tett a munkáltatók által fizetendő egészségügyi hozzájárulás megszüntetésére.

A kormányfő akkor azt közölte, hogy az áfa felső kulcsa 25-ről 20 százalékra csökken, az 5 és a 15 százalékos kulcsok azonban nem változnak.

Az ígéretek ellenére a kormány emelte az áfa kulcsát. A személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsa jelenleg azokra vonatkozik, akik legfeljebb 1 millió 700 ezer forintot fizetnek egy évben.

Még mindig létezik a tételes egészségügyi hozzájárulás és iparűzési adó is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×