eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kaderják: Egy kockázati tényezője lehet a MOL felvásárlásának

A MOL már nem nemzeti vállalat - mondta az InfoRádiónak Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője hozzátette, a cég felvásárlásának egyetlen kockázati tényezője az, hogy a MOL ellenőrzi és működteti Magyarországon a nagynyomású földgáz-vezetékrendszert.

A magyar kormány már lemondott arról a lehetőségről, hogy a tulajdonosi oldalon befolyást gyakoroljon a MOL tevékenységére, amikor eladta utolsó részvénycsomagját is - vélekedett Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője kiemelte: a MOL már egy száz százalékban privatizált cég, így nehéz azt értelmezni, hogy mitől lenne nemzeti vállalat.

Az olajipari társaság felvásárlásának egyetlen kockázati tényezője az, hogy a MOL ellenőrzi és működteti a nagynyomású földgáz-vezetékrendszert Magyarországon - hangsúlyozta Kaderják Péter.

Közölte: a közelmúlt gázellátási vitái alapján a MOL döntései ezen a területen nemzetstratégiai és ellátásbiztonsági kérdésnek számítanak.

A Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint nem látható pontosan, hogy milyen lépéseket lehet tenni a MOL megvédése érdekében.

A magyar államnak döntően csak szabályozási eszközei vannak, amelyekkel a cég működését befolyásolhatja, ám ezek is korlátozottak - tette hozzá Kaderják Péter.

Ismeretes, hogy a múlt hétvégén az OMV 10-ről 18,6 százalékra növelte részesedését a MOL-ban, azóta pedig a szintén osztrák Bank Austria Creditanstalt jelentette be, hogy a napokban 5,94 százaléknyi MOL-részvényt vásárolt, és azokat még a héten átadja meg nem nevezett ügyfelének.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×