eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Osztrák sajtó: nem szerzett barátokat az OMV Magyarországon

Az osztrák lapok a hét elején foglalkoztak az OMV Mol-fölvásárlásával. Hétfőn és kedden több elemzés is született minderről, a szerdai budapesti bejelentéssel, miszerint a kormányfő ellenséges lépsnek tartja az osztrák olajmulti lépését, nem sok lap foglalkozik.

Egyedül a Wirtschaftsblatt című gazdasági újság internetes oldalán foglalkoznak címlapon az OMV Mol fölvásárlásával, illetve annak budapesti reakcióival. A lap megjegyzi, hogy az osztrák olajmulti ezzel a lépésével biztos nem szerzett barátokat Magyarországon.

A cikk szerint ezt az is jelzi, hogy már a magyar kormányfő is megszólalt az ügyben, és ellenséges fölvásárlásnak nevezte az OMV tulajdonrész-szerzését, egyúttal azt ígérte: mindent megtesz ennek meghiúsítása érdekében.

A gazdasági lap arra is emlékeztetett, hogy a Mol-részvények 80 százaléka külföldi befektetők kezében van. A fennmaradó részt magyar intézmények és kisbefektetők birtokolják.

Az újság szerint Budapest azért ellenzi a megnövelt osztrák tulajdonrészt, mert meg akarja őrizni a Mol függetlenségét. Azzal pedig, hogy az OMV 18 százalékra növelte tulajdonhányadát, az ellenőrzést akarja megszerezni - idézte az újság Gyurcsány Ferenc kormányfőt.

A Die Presse című lap mindössze rövid tudósításban számol be a budapesti reakciókról. A lap internetes oldalán kiemelte: az OMV lépése heves indulatokat váltott ki a magyaroknál, ahol a Mol mellett már a politikusok is az olajipari vállalat függetlenségét akarják megtartani.

A cikk megjegyzi: ennek érdekében a vállalat saját részvényeket vásárolt a budapesti tőzsdén.

A Der Standard című újság internetes kiadásában egy szerdai cikk foglalkozik az üggyel. A hosszabb elemzés szerint egyértelmű, hogy a Mol a saját részvények vásárlásával az OMV-nek akar visszavágni.

A többi újság a hét elején, a fölvásárlás után foglalkozott az üggyel. A budapesti reakciókról egyelőre nem számoltak be a lapok. A svájci Neue Züricher Zeitung keddi számában egyébként azt írta, hogy a Gazprom orosz olajvállalat stratégiáját sejti az OMV Mol-részvényszerzése mögött.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×