eur:
389.51
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már az Európai Bíróság előtt a helyi iparűzési adó

Az érintett cégek szerint uniós jogba ütközik a magyarországi helyi iparűzési adó, a kormány és Brüsszel szerint nem. Ez az Európai Bíróságon, a témáról tartott csütörtöki tárgyaláson derült ki.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága egyetlen ülésen tárgyalta a témát, ítélethirdetés ősszel várható. A kizárólag az uniós jogot vagy szerveket érintő ügyekkel foglalkozó bíróság ezúttal két beadványt tárgyalt: az egyik a Zala Megyei Bíróságtól, a másik a Vas Megyei Bíróságon keresztül a Legfelsőbb Bíróságtól érkezett Luxemburgba.

Az unió elé terjesztett kérdések egyike az, hogy a csatlakozási szerződésben szereplő kitétel, miszerint Magyarország 2007. december 31-ig fenntarthatja a helyi önkormányzatok által meghatározott ideig nyújtott iparűzési kedvezményeket, értelmezhető-e úgy, hogy Magyarország átmeneti mentességet kapott az iparűzési adó fenntartására, vagy úgy, hogy a szerződés elismerte Magyarország jogát magának az iparűzési adónemnek a fenntartására is.

Azt is kérdezik a magyar testületek, hogy mely ismérvek alapján minősül egy adófajta nem forgalmi jellegű adónak. A Legfelsőbb Bíróság korábbi tájékoztatása szerint az Európai Bíróság ítéletétől több száz magyarországi per sorsa és mintegy 400 milliárd forint adófizetési kötelezettség teljesítése függ.

Az Európai Bíróság novemberben hozott precedensértékű ítéletet az iparűzésihez hasonló adófajták ügyében, és abban összeegyeztethetőnek találta az európai uniós joggal a termelési tevékenységre kivetett olasz regionális adót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×