eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

PM: júniusra 253 milliárd forint lesz a deficit

A Pénzügyminisztérium (PM) júniusra 253 milliárd forint államháztartási hiányt vár - jelentette be Veres János pénzügyminiszter. A Fidesz szerint még csak most jön a neheze.

Az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya májusban 7,5 milliárd forint volt, megegyezett az előzetesen közölt adattal. Az első öt havi deficit 753 milliárd forintot tett ki.

A PM az idén a GDP 6,4 százalékát kitevő ESA szerinti, és a GDP 6 százalékát elérő pénzforgalmi hiánnyal számol.

Tavaly májusban a pénzforgalmi hiány 76,8 milliárd forint volt, a múlt év első öt hónapjában felhalmozott deficit 981 milliárd forintot tett ki.

Az építőiparban, a kereskedelemben és a szolgáltatási szférában a magas bérnövekedés nem jelent veszélyt a gazdaságnak - reagált Veres János a KSH legfrissebb béralakulási adataira.

Indoklásában a pénzügyminiszter hangsúlyozta: ezekben a szektorokban a magas bérnövekedés a korábbi foglalkoztatási viszonyok megváltozásának, illetve az ágazatok kifehéredésének köszönhető.

Utalt arra, hogy a közszférában az idén szeptemberben újabb létszámleépítés várható, ennek hatása azonban csak később jelentkezik.

A Fidesz szerint még csak most jön a neheze

A Fidesz alelnöke, a párt gazdasági kabinetjének vezetője az adatok kapcsán azt mondta: azok is azt bizonyítják, hogy az államháztartási kiigazítást a kormány az emberekkel fizetteti meg.

Varga Mihály szerint "még csak most jön a neheze", ráadásul az emberek nem látják, hogy miért kell vállalniuk a megszorításokat.
Az ellenzéki politikus úgy vélte: az adatokból is látszik, hogy "a kormány egyre alkalmatlanabb arra, hogy az országot kivezesse a válságból".

A Fidesz alelnöke kiemelte: a kormány a kiigazításra helyezi a hangsúlyt, holott az emberek tudni szeretnék, milyen jövő érdekében kell felvállalniuk az áldozatokat, a megszorításokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×