eur:
386.78
usd:
358.24
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Még mindig 8 százalék feletti az infláció

Lassuló, de még 8 százalék feletti pénzromlásra számítanak Magyarországon a londoni befektetési házak. A Központi Statisztikai Hivatal kedden teszi közzé a legfrissebb adatokat.

A JP Morgan londoni befektetési részlege 8,4 százalékos májusi inflációt vár Magyarországon.

A ház előrejelzése szerint mind az euróövezetben, mind az Egyesült Államokban pénzügypolitikai szigorítás várható a következő egy évben.

Az elemzés szerint az euróövezeti jegybank alapkamata a múl heti emeléssel elért 4,00 százalékról az év végéig 4,50 százalékra emelkedik, és a jövő év első negyedének végéig ott is marad.

A JP Morgan úgy véli, hogy az amerikai szövetségi bank, a FED a korábbi várakozásokkal ellentétben nemhogy enyhítene, hanem decemberben újrakezdi a kamatemelési ciklust, negyed százalékpontos szigorítással 5,50 százalékra, és jövő márciusig 6,00 százalékra emelkedik az amerikai irányadó jegybanki kamat.

A múlt héten az amerikai államkötvények hozama átlépte az 5 százalékos lélektani határt. A vonzóbbá váló amerikai papírok valamint az euróövezeti kamatemelés nyomás alá helyezte a hozamelőny-kereskedésre használt, úgynevezett carry trade valutákat. Mindez a forintot érintette a legrosszabbul, a magyar valuta a múlt héten 2 százalékot vesztett az euróhoz képest.

Éppen ezért a ház szerint, megnőtt az esélye annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem júniusban, hanem csak júliusban kezdjen kamatcsökkentési ciklusba.

A keddi májusi inflációs adatok jóllehet azt fogják erősíteni, hogy magyarországi infláció túljutott a tetőzésen, de a magánszektorban a bérkiáramlás várhatóan megmarad a 10 százalék feletti tartományban, ami pedig szintén azt a várakozást erősíti az elemzők szerint, hogy nincs esély kamatcsökkentésre július előtt.

A ház szerint ráadásul úgy tűnik, hogy a belső kereslet az első negyedévben újra megélénkült, és a háztartások a vártnál többet fogyasztanak.

A JP Morgan júniusra változatlan 8,00 százalékos MNB-alapkamatot, az év végére 7,00, 2008 első negyedének végére 6,50 százalékos kamatszintet jósol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×