eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Változik az áram ára

A januári piacnyitással várhatóan plusz-mínusz tíz százalékos sávban mozdul el a lakossági áram ára - közölte Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára. A teljesen liberalizált villamosenergia-piacon a lakosságnak nem kell a szabadpiacra mennie, maradhat az egyetemes szolgáltatónál - két éven keresztül a jelenlegi áramszolgáltatójánál -, amelynek az árrése ellenőrzött lesz.

A piacnyitás hozzájárulhat ahhoz, hogy amennyiben az árak tartósan felfelé mozdulnak el, akár a jelenleg nagyon alacsony áron termelő Paksi Atomerőmű növekvő nyereségének terhére támogassák a szociálisan rászorulókat, hasonlóan ahhoz, ahogyan a gázár szociális támogatását kialakították - magyarázta Felsmann Balázs.

Egy-két éves távlatban keresleti árampiaccal kell számolni a Balkánon tapasztalható kapacitáshiány miatt, ami a magyar exportot ösztönzi. Ez a tény, és az, hogy szén-dioxid kvóta ára beépül villamos energia árába, felfelé nyomhatja a piaci árat, ugyanakkor a verseny mérsékeli is ezt az árnyomást - mutatott rá a szakállamtitkár. A versenynek pedig lendületet adhat az, hogy megszűnik a kis- és nagyfogyasztók közötti keresztfinanszírozás.

Az EU-15-ök példáját említetve elmondta: az unió 15 országában az 1995-től létező szabadpiacon 20 százalékkal csökkent a villamos energia ára, miközben az olaj ára többször is történelmi csúcsokon járt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×