eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A bioüzemanyag drágíthatja az olajat

Ha folytatódnak a bioüzemanyagok előállítását célzó befektetések, az csillagászati olajárakhoz vezethet - figyelmeztetett az OPEC főtitkára.

A kőolajexportáló országok szervezetének tagjai eddig szinten tartották befektetéseiket az új termelési kapacitásokba, ám ha a mostani ütemben áramlik a tőke a bioüzemanyagok területére, az bizonytalanná teheti a kőolaj iránti szükségletet - mondta Abdullah El-Badri, a szervezet főtitkára.

"Ha nem látjuk biztosnak a keresletet, akkor felülvizsgálhatjuk eddigi befektetési politikánkat" - mondta főtitkár.

A világ legnagyobb kőolajfogyasztója, az Egyesült Államok a következő tíz évben húsz százalékkal kívánja csökkenteni a felhasználást, a többi mellett úgy, hogy növeli a bioüzemanyagok arányát.

Az OPEC főtitkára a Financial Times című brit üzleti lapnak nyilatkozott, ám a kijelentés időzítése arra enged következtetni, hogy a szintén szerdán a németországi Heiligendammban kezdődő G8-as csúcs résztvevőinek címezte azt.

A csúcs előtt azonban máris úgy tűnik, hogy az OPEC főtitkára megnyugodhat: a világ nyolc vezető ipari hatalma aligha fogadja el a házigazda Merkel kancellár javaslatát, hogy a csúcs résztvevői vállalják, hogy 2050-re felére csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Bush elnök fő környezetvédelmi tanácsadója, James Connaughton ugyanis a csúcs előtti órákban azt mondta: több ország is úgy gondolja, hogy a kibocsátások ügye nemzeti kérdés, amiben a G8-ak nem diktálhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×