eur:
392.73
usd:
365.88
bux:
66626.48
2024. április 26. péntek Ervin

Kiket érinthet a nyugdíjreform?

Még idén elkészül azoknak a törvényeknek a jelentős része, amelyek az 1997-ben megkezdett nyugdíjreformot folytatják majd - mondta egy budapesti konferencián Veres János pénzügyminiszter.

Veres János a kiemelt adózók előtt beszélt, akik a teljes adóbevétel nagyjából egyharmadát adják.

A pénzügyminiszter felsorolta azokat a kényszerítő körülményeket, amelyek miatt az egészségügyi és oktatási reform elodázhatatlan volt, majd arról beszélt, hogy a kormány még idén kidolgozza a nyugdíjrendszer reformját is.

Erről nem sok konkrétum hangzott el, de az előadásból azért a várható átalakítás iránya kiderült.

A miniszter szavai szerint az Európai Unió országai közül Magyarországon a legnagyobb a korhatár előtt nyugdíjazottak aránya, valamint azoké, akik rokkantsági nyugdíjat kapnak.

A miniszter azt mondta: mindkettő olyan konfliktust jelent, amely a magyar nyugdíjrendszer tartós fenntartásának a gátja lehet.

A többi mellett ez az oka annak, hogy Magyarország a leginkább kockázatos nyugdíjrendszerrel rendelkező hét uniós tagállam egyike.

Veres János beszélt arról is, hogy mindenképpen szélesíteni kell az adózók körét, mert a 320 ezer társasági adóbevallást benyújtó cég közül csak 125 ezer fizet adót.

Kijelentette: a kormány minden olyan alkotmányos eszközt bevet, amellyel növelheti az adófizetők körét.

Veres János elmondta azt is, hogy míg tavaly a megszorító intézkedések nagyjából fele volt kiadáscsökkentés és ugyannyi a bevételnövelés, idén a kiadáscsökkentés már kétszer akkora, mint a bevételnövelés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×