eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csak rövid távon mérték fel a fejlesztések hatásait?

Európai pénzügyi szakemberek egy szerdán kezdődött budapesti konferencián vitatják meg az úgynevezett PPP, vagyis az állami- és magánpénzekből közösen finanszírozott fejlesztések helyzetét. A kérdésről az InfoRádiónak Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke beszélt.

A Magyar Nemzeti Bank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Ez középtávú cél, ebből a szempontból tehát rendkívül fontos, hogy tisztán lássanak az államháztartási hiánnyal kapcsolatban - mondta az InfoRádiónak a jegybank alelnöke.

Auth Henrik hozzátette: bár a folyó költségvetési hiányt csökkentette, hogy egyes területekre állami- és magánpénzekből közösen finanszírozott fejlesztéseket (PPP) vezettek be, a hosszú távú hatásokat nem mérték fel.

A jegybank számára ugyanakkor rendkívül fontos, hogy világos és átfogó képet kapjanak a PPP programok makrogazdasági hatásairól - közölte Auth Henrik.

Pontosabb szabályok kellenek

Egyelőre a szabályozási környezet sem megfelelő, ezt mutatják az elmúlt évek tapasztalatai: nem segítenek abban, hogy a szakértők komplexen átlássák a PPP-k makrogazdasági és társadalmi hatásait - közölte az MNB alelnöke.

Auth Henrik elmondta: bár konkrét információkkal nem rendelkeznek, arról van tudomásuk, hogy még a PPP-ket legsikeresebben bevezető országokban, például Angliában is vannak szabályozási problémák.

Csak korrupció nélkül működne jól

Hozzátette azonban, hogy Angliában az állami- és magánpénzekből közösen finanszírozott fejlesztések alapfeltétele a miénknél sokkal korrupciómentesebb rendszer, a programokat pedig nem a befektetők igényeihez alakítják, hanem az össztársadalmi érdekeket veszik figyelembe.

Az állami adminisztráció "egészségügyi állapota" ebből a szempontból rendkívül fontos - jelentette ki a jegybank alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×