eur:
393.46
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Bokros: öldöklő versenyre van szükség

A versenytől lesz jobb minőségű az egészségügyi ellátás - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter egy konferencián. A Közép-európai egyetem igazgatója szerint a szolgáltatók és a biztosítók között is versenyre van szükség.

A biztosítási rendszer kialakításánál az igazi kérdés az, hogyan lehet jobb minőségű egészségügyi ellátást kikényszeríteni, és a betegek kiszolgáltatottságát megszüntetni - mondta Bokros Lajos, a Közép-európai Egyetem igazgatója a Tények és tévhitek a biztosítói modellekről című konferencián, amelyet a Népszabadság szervezett.

A volt pénzügyminiszter közölte, a beteg általában hálapénzzel tud jobb szolgáltatáshoz jutni, a mai rendszert nem tartja szolidaritási alapúnak.

"Csak a verseny tud minőséget létrehozni. Kétszintű verseny kell. Szolgáltatók és a biztosítók között" - mondta a Horn-kormány volt pénzügyminisztere.

Bokros Lajos hozzátette: az új rendszer többe kerül majd, de az ár/érték arányt kell szem előtt tartani. Óriásira nő majd az öngondoskodás szerepe - mondta a CEU igazgatója. Bokros Lajos kijelentette: az egészségügyben versenyt kell létrehozni ahelyett, hogy több pénzt fordítanánk erre a területre.

"Olyan magatartást kell kikényszeríteni a szolgáltatók között, hogy ők öldöklő versenyt folytassanak a biztosítók kegyeiért - a biztosítók pedig a laikus betegek mellett állnak" - fogalmazott a gazdasági szakember.Bokros Lajos néhány hete a parlamentben az egészségbiztosítási reformról szóló konferencián arról beszélt, hogy a biztosítók közötti verseny nem lehet korlátlan. Bokros Lajos 5 pilléres finanszírozási rendszer kialakítását javasolta.

Az egészségügyi szolgáltatás öt legfontosabb csoportja a megelőzés és egészségvédelem, a háziorvosi szolgálat, a járóbeteg szakellátás, a kórházi gyógyítás, illetve a rehabilitáció és ápolás.

A finanszírozásé pedig: a központi költségvetés, az OEP, a kötelező majd az önkéntes magánbiztosítás illetve a fogyasztói társfinanszírozás. A megelőzést a központi költségvetés állná, a többit pedig célszerű több csatornán keresztül, egyidejűleg finanszírozni - tette hozzá Bokros Lajos.

A legolcsóbb ellátást az OEP illetve részben a kötelező magánbiztosítás téríti. Ha nem a legolcsóbbat választja a beteg, az OEP helyett az önkéntes magánbiztosítás lép be. Bokros Lajos szerint a rendszer előnye, hogy mindenki nagyjából egyenlő eséllyel férhet hozzá a szolgáltatásokhoz, az OEP nem válogat, hanem a legolcsóbb ellátás rá eső részét finanszírozza.

Nem kell bajlódni azzal sem, mi az a szolgáltatás, ami állampolgári jogon jár, és mi az, amiért a magánbiztosító fizet. Így az egészségügyet, mint játékszert ki lehet venni a politikai homokozóból - fogalmazott Bokros Lajos a parlamentben tartott konferencián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×