eur:
392.5
usd:
354.68
bux:
72765.26
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Szinte hihetetlen: képek a másfél litert fogyasztó csodaautóról

Egy bajor cég olyan négyüléses turbódízel sportkocsit fejlesztett ki, amely száz kilométeren mindössze másfél liter gázolajat fogyaszt. Ha minden jól megy, az autó sorozatgyártása két éven belül megindul.

A környezetvédők szerint elsősorban a nagy német autógyártók lobbiereje miatt sikeredett meglehetősen szerényre az Európai Unió önmaga számára kitűzött széndioxid-kibocsátási terve.

Van azonban Németországban egy reménybeli autógyártó, aki nemrég mutatott be egy olyan sportkocsit, amelynek 160 kilométeres végsebességéhez hihetetlennek tűnő, alig másfél literes gázolaj-fogyasztás társul.

Az 1500 köbcentis, kéthengeres turbódízel motor az autó közepén kapott helyet és a takarékosság jegyében a kocsi - a légkondicionálótól eltekintve - spártainak mondható, így a súlyát is sikerült alig 450 kilóra fogyasztani.

Ez kevesebb, mint egy harmada egy hagyományos kétüléses sportkocsi súlyának.

Nem hagyományos forma

<

Puritán belső
(fotó: loremo.de) (képgaléria)

A könnyű, ám mégis kellően merev szerkezet érdekében a tervezők olyan autót alkottak, amit, ha majd megjelenik a piacon, mndenképpen szokni kell: nincs például hagyományos ajtaja - legalábbis oldalt nem.

Az első ülésekre úgy lehet bejutni, hogy az ember felhajtja a kocsi orrát - ilyenkor azzal együtt emelkedik a műszerfal és a kormány is.

Hátra egy hasonló módon felfelé nyíló tető alatt kell bebújni, ráadásul a hátsó ülések hátrafelé néznek. A húsz lóerős motor persze gyorsulási versenyekre sem nagyon nevezhet be, mert bő húsz másodperc alatt éri csak el a száz kilométeres sebességet.

Mindezekért kárpótolhat viszont a másfél literes fogyasztás és a tervezett, alig tizenegyezer eurós, vagyis kétmillió nyolcszázezer forint körüli ár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Október 1-jétől Budapesten is jön az új alapellátási ügyeleti rendszer

Október 1-jétől Budapesten is jön az új alapellátási ügyeleti rendszer

Október 1-jétől Budapest is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, a háziorvosok hétköznap délután 4 és este 10 óra között vesznek részt az ügyeletben. Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint a szükséges 900 orvos helyett csak 200-300-an jelentkeztek a feladatra. A Magyar Orvosi Kamara szerint félő, hogy tovább nő a betöltetlen praxisok száma.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 2. 11:24
×
×
×
×