eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Tervek a paksi erőmű fejlesztésére

A paksi atomerőműnél már készülnek a húsz éves élettartam-meghosszabbításra, és ennek tapasztalatai valószínűleg külföldön is eladható tudást jelentenek majd - mondta az InfoRádiónak Kovács József, az erőmű vezérigazgatója.

A most folyó kapacitásnövelés és a sérült fűtőelemek eltávolítása is olyan know how-t jelent, amely máshol nem nagyon van meg a világon. Ez az erőmű presztizse szempontjából jó, de vajon pénzé tehetők-e az ismeretek?

Természetesen, az üzemidő hosszabbítás és a teljesítménynövelés is óriási műszaki teljesítmény. Hazai és külföldi intézetek is dolgoznak a program végrehajtásán. Ezáltal olyan szellemi termék keletkezik, amely értékesíthető, és amelynek a piaci értéke magas. Azok az erőművek, amelyek majd döntést hoznak, és úgy gondolják, hogy növelik a teljesítményüket, és figyelembe akarják venni a magyar tapasztalatokat, azok majd megkeresnek minket. Jelenleg ilyen megkeresés még nem érkezett. Tudjuk, hogy a környező országokban is vannak ilyen tervek. Majd elválik, hogy ki hogyan kívánja megoldani.

A dolgok jelenlegi állása szerint az először üzembe lépett blokkot 2012-ben kellene leállítani, a negyediket pedig 2017-ben. Mikorra lesz már biztos, hogy mennyivel hosszabbítják meg az élettartamot?

2008-ban már tisztán fogjuk látni. Ehhez sok technikai feladatot meg kell oldani. A hatóságoknak be kell mutatni, hogy milyen programok alapján akarjuk monitorozni a blokkokat, a berendezések műszaki állapotát, és hogy az öregedés-kezelési programot hogyan tudjuk végrehajtani, vagy hogy a blokkokban milyen tematika szerint cseréljük a berendezéseket. Egy évvel a tervezett hosszabbítás előtt pedig üzemelési engedélykérelmet nyújtunk be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×