eur:
394.2
usd:
369.96
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Háború a digitális imperialisták ellen

Kuba és Venezuela hadjáratot indít a pénzért kapható szoftverek, különösen pedig a Microsoft termékek ellen. A jelszavak: nyílt forráskód és technológiai függetlenség.

A karib-tengeri szigetország és szövetségese, a szocialista Hugo Chavez vezette Venezuela megelégelte a Microsoft hegemóniáját, és az egyik kubai egyetemen ezerfős különítmény dolgozik úgynevezett nyílt forráskódú szoftverek írásán.

Az ingyenes szoftvert hirdető konferencián Hector Rodriguez, az említett ezerfős csapatot vezető egyetemi tanár azt mondta: a számítástechnikai függetlenség mellett ideológiai, sőt nemzetbiztonsági kérdés is a nyílt forráskódú szoftverekre történő áttérés.

Rodriguez szerint a kereskedelmi forgalomban lévő szoftverek - és különösen a Microsoft operációs rendszerei - súlyos nemzetbiztonsági kockázatot rejtenek.

Ramiro Valdes kubai távközlési miniszter pedig egyenesen arról beszélt, hogy az informatikai rendszerek csataterén Kuba függetlenségi háborút vív az amerikai digitális imperializmus ellen.

A legnagyobb feltűnést azonban nem a kubai illetékesek szavai keltették, hanem egy 54 éves, kissé pocakos, bozontos hajú és szakállú amerikai, Richard Stallman előadása. Õ az ingyenes szoftver egyik prófétája, őshacker és az Ingyenes Szoftver Alapítvány életre hívója.

Stallman, aki a világhírű massachusetsi technológiai intézet, az MIT kutatója, azt mondta, hogy pénzt kérni szoftverért, ráadásul szerzői jogokkal és bírságokkal körülbástyázni azt, erkölcsileg helytelen és fenntarthatatlan gyakorlat.

Szerinte a szoftver éppúgy ingyen hozzáférhető, szabadon módosítható és továbbadható kellene legyen, mint például a süteményreceptek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×