eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hogyan hat ránk a drágulás?

A tavaly ősz óta emelkedő infláció statisztikai adatai reális képet adnak ugyan az árak emelkedéséről, ám az emberek általában rosszabbul élik meg a drágulást, mint amire a számokból lehetne következtetni - mondta az InfoRádiónak Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Palócz Éva úgy látja: az emberek általában sokkal érzékenyebben reagálnak az áremelkedésre, mint az árcsökkenésre.

Egyes termékek - például a háztartási elektronikai termékek ára - évről évre csökken, vagy legalábbis nem emelkedik, de az emberek, mintha ezt nem vennék észre.

Egyre olcsóbban lehet mobiltelefont, plazmatévét vagy számítástechnikai eszközt vásárolni, igaz, más termékek, például az élelmiszerek ára eközben folyamatosan emelkedik.

A lakosság hasonlóan áll hozzá a jövedelem-változásához is. Míg egy kis mértékű béremelkedést észre sem vesznek, egy ugyanilyen mértékű reálbér-csökkenésre, már igen érzékenyen reagálnak.

Jó példa erre a 2002-ben bevezetett 50 százalékos közalkalmazotti béremelés, amely egyáltalán nem váltott ki ujjongást az emberekből. De amikor egy évvel később a reáljövedelmek stagnáltak, akkor még demonstrációkat is kilátásba helyeztek - mondta a kutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×