eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Simor Andrást jelöli MNB-elnöknek a kormányfő

Simor Andrást, a magyarországi Deloitte elnökét jelöli a Magyar Nemzeti Bank elnökének a kormányfő. Gyurcsány Ferenc nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be döntését.

Simor Andrást a köztársasági elnök nevezi majd ki, és március 2-án, Járai Zsigmond mandátumának lejártával lép hivatalába.

Simor András nem lát okot az inflációs célkövetés rendszerének megváltoztatásra, fontosnak tartja a jegybanki függetlenséget és elsődleges céljának az árstabilitás elérését tekinti.

A jegybankelnök-jelölt az MNB függetlenségének fontossága mellett érvelt, hangsúlyozva a kormánnyal való együttműködés szükségességét is.

Kijelentette: a jegybank a piacoknak üzen, nem a kormánynak, a monetáris politika része az ország gazdaságpolitikájának.

A konvergenciaprogramról szólva úgy fogalmazott, hogy annak végrehajtása folyamatban van, egyes részei jól haladnak, mások nem.

Gyurcsány: marad a függetlenség

"A kormány tiszteletben tartja és óvja a jegybank és monetáris politika függetlenségét" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök hozzátette: a kormány támogatja a jegybankot azon céljának elérésében, hogy erős legyen a magyar nemzeti valuta és megvalósuljon az árstabilitás.

Ehhez a kormány azzal tud hozzájárulni, hogy egyensúlyteremtő és egyensúlyőrző költségvetési politikát folytat és a konvergenciaprogramban meghatározottak szerint alakítja a következő időszak gazdaságpolitikáját - hangsúlyozta a kormányfő.

"A kormány és a jegybank közösen fog programot adni az euró magyarországi bevezetésére" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.
Pártvélemények

A Fidesz szerint a magyar gazdaság stabilitása érdekében a miniszterelnöknek meg kellett volna hosszabbítania a jelenlegi jegybankelnök, Járai Zsigmond mandátumát.

Szijjártó Péter, a párt szóvivője azt mondta: Járai Zsigmondnak a Magyar Nemzeti Bank élén az elmúlt esztendőkben különösen kemény kihívások között kellett hiteles és átlátható monetáris politikát megvalósítania.

A jegybankelnök töretlen elszántsággal dolgozott az infláció leszorítása és a jegybank függetlenségének megőrzése érdekében - tette hozzá.

Az SZDSZ alkalmasnak tartja Simor Andrást a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztjára - közölte a liberális párt elnöke.

Kuncze Gábor elmondta: Simor András személye megfelel a szabad demokraták elvárásainak.

Jó választásnak értékelte Simor András jelölését a Magyar Nemzeti Bank élére Hargitai János, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője és az MDF szóvivője, Kerék-Bárczy Szabolcs is.

"Azért jó választás, mert a jelenlegi jegybanki monetáris politika folytatója" - fogalmazott a parlament költségvetési bizottságának kereszténydemokrata tagja, Hargitai János.

Hozzátette: minden szakmai megszólalása alapján ez várható.

A KDNP-s politikus szerint megkérdőjelezhetetlen tekintélyű szakemberről van szó.

Úgy vélte, Simor András "felhőtlenebb kapcsolatot" ápol majd a kormánnyal, mint elődje.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője a döntéssel kapcsolatban azt mondta: szakmailag és emberileg is jónak tartja a miniszterelnök jelöltjét az MNB elnöki posztjára.

Elemzők: nem várható gyökeres változás

Korábban piaci elemzők úgy vélték: akárki követi Járai Zsigmondot a jegybankelnöki poszton, a monetáris politikában nem várható gyökeres változás.

Simor András 1976 és 1979, illetve 1985 és 1989 között már dolgozott a Magyar Nemzeti Bankban, a Nemzetközi Osztályon.

Lapinformációk szerint Simor András a nyáron felállított konvergenciatanácsban végzett munkája alapján tett jó benyomást a kormányfőre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×