eur:
394.17
usd:
370.23
bux:
65674.48
2024. április 19. péntek Emma

"Ez csupán politikai akarat és megegyezés kérdése"

Az új cseh pénzügyminiszter szerint Prága 2012. január 1-jén térhetne át az euró használatára. Miroslav Kalousek szerint a kormány máriciusban vitatja meg az euro bevezetésének nemzeti tervét.

Az eredeti elképzelések 2010-ről szóltak, de a közkiadások magas hiányára való tekintettel az előző, Paroubek kormány még tavaly ősszel lemondott erről a céldátumról.

Mirek Topolánek miniszterelnök az új kabinet egyik fő feladatának nevezte az euro bevezetésének előkészitését és azt ígérte, kormánya rövidesen ismerteti az ezzel kapcsolatos elképzeléseit.

A cseh pénzügyi tárca vezetője a Lidové Novinynak adott interjúban elmondta, hogy márciusban a kormány elé terjeszti az euró csehországi bevezetésének nemzeti tervét.

Miroslav Kalousek közölte: arra törekszik majd, hogy a tervezet pontos időpontokat tartalmazzon az euró csehországi bevezetésével kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy a korábban tervezett 2010-es dátum már nem tartható - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Az Európai Bizottság rendszeres évértékelő jelentésében tavaly ősszel rámutatott, hogy Csehország az euró bevezetéséhez szükséges négy kritérium közül egyelőre csak kettőt teljesít. A legnagyobb probléma a közkiadások magas deficitje, amely az idén várhatóan a bruttó hazai termék , a GDP 4,1 százalékát fogja kitenni.

Az euró bevezetéséhez a hiányt a GDP három százaléka alá kell csökkenteni. Brüsszel elemzése szerint a magas hiány részben a gazdasági átalakításnak és a banki reform finanszírozásának a következménye. Tény azonban, hogy a cseh kormányzat a gyors gazdasági növekedést nem használta ki a közkiadások rendbetételére, mutatott rá az Európai Bizottság.

Zdenek Tuma jegybankelnök szerint a közkiadások hiányának három százalék alá csökkentése nem lehet probléma. Mint a Mladé Fronta c.lapban kijelentette: "...ez csupán politikai akarat és megegyezés kérdése".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×