eur:
394.2
usd:
370.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Indiai kézben a Corus

Egy indiai cég, a Tata Steel tulajdonába került az eddig brit-holland érdekeltségű acélgyártó óriásvállalat, a Corus. Érdekes módon a Tata egy másik feltörekvő ország egyik képviselőjét, a brazil CSN céget előzte meg, miután több, mint 11 milliárd dollárt ígért az európai vállalatért.

A világ ötödik legnagyobb acélgyártó vállalata jöhet létre, miután a mumbai-i központtal működő és jelenleg a globális listán csak 55. helyen található Tata Steel teheti rá kezét, a több mint 47 ezer embert alkalmazó brit-holland Corusra.

Az indiai cég vezetője, Ratan Tata szerint a vásárlás merész, jövőbetekintő lépés volt, amivel vállalata globális játékossá válik. Tata és vállalata egyébként egy másik, feltörekvő országból érkezett befektetőt, a brazil CSN-t győzte le a licitháborúban.

A közép-európai régióban jobbára csak a Tata néven futó furgonokról ismert cégnek a dél-koreai Daewoo-ban és érdekes módon egy angol tea-forgalmazó cégben, a Tetley-ben is vannak részvényei.

Az alku hírét Kamal Nath indiai ipari és kereskedelmi miniszter is üdvözölte, aki szerint országa már nem csak befektetőket keres, de cégei maguk is befektetők külföldön.

Elemzők szerint a lépés jól jelzi, hogy az ambíciózus indiai cégek most már nemzetközi szerepet keresnek maguknak. Az ország gazdasági növekedése az utóbbi néhány évben töretlen. Az indiai kormány épp most módosította 8 és fél százalékról 9-re a tavalyi GDP növekedés becsült adatait.

A szintén indiai érdekeltségű Mittal Steel tavaly orosz befektetők elől halászta el az európai Arcelor acélgyártót és hozott létre egy évi 25 millió tonnát gyártó mammutcéget, amely 87 ezer embert alkalmaz.

Mumbaiban az örömbe némi üröm is vegyült azonban, mert az egyezség hírére közel tíz százalékkal estek a Tata-részvények. Piaci szereplők szerint ugyanis a cég túlságosan sokat adott az európai vállalatért és emiatt túlzottan eladósodhat. Az indiai cég vezetése ugyanakkor optimista és azt ígéri, hogy egyelőre nem tervez elbocsátásokat.

A fúziót, amelyet a Corus vezetése támogat, még jóvá kell hagyniuk a részvényeseknek is, ez várhatóan néhány héten belül. megtörténik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×