eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Agrárkár-enyhítési rendszert dolgozott ki a kormány

Nemzeti agrárkár-enyhítési rendszert vezetne be a kormány - közölte a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Gráf József indoklása szerint erre azért van szükség, mert a gazdák több vis major esetre nem tudnak biztosítást kötni. Példaként az aszály-, a bel- és az árvízkárokat említette.

A miniszter hangsúlyozta: a rendszer alapelve az önkéntesség és a kölcsönös tehervállalás.

Hozzátette: a részvétel feltétele a használatban lévő földterület nagysága, illetve művelési ág szerinti hozzájárulás befizetése: ez szántóföldi művelés esetén hektáronként 1.000 forint, szőlő- és gyümölcs-ültetvénynél hektáronként 3.000 forint.

Ezeket a befizetéseket az állam ugyanakkora összeggel egészíti ki a költségvetésből, amelyben 500 millió forintot különítette el erre a célra.

Hangsúlyozta, hogy az így képződött forrást csak kárenyhítésre lehet felhasználni.

Gráf József szólt arról is, hogy a mezőgazdasági termelők január végéig köthetnek szerződést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltségével.

A befizetések határideje szeptember 30.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×