eur:
395.32
usd:
365.6
bux:
73928.84
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Csodát várunk a kisvállalkozásoktól?

A politika gyakran hivatkozik a hazai kis- és közepes vállalkozásokra, mint a magyar gazdaság felemelkedésének zálogára. Épp ezért a KKV szektor számára külön pályázati források állnak rendelkezésre, és sok európai uniós támogatás is szolgálja a felemelkedésüket. De mekkora is ez a szektor Magyarországon? És alkalmas-e az ország gazdaságának felemelésére? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Coface Hungary.

A hitelminősítéssel és követeléskezeléssel foglalkozó cég azt vizsgálta, hogy pontosan hány kis- és közepes vállalkozás van Magyarországon, ezek milyen tulajdonban vannak és mivel foglalkoznak.

Kis- és közepes vállalkozásnak az minősül, amelynek éves árbevétele 520 millió forint és 13 milliárd forint között van. Az ez alatti mikrovállalkozásnak számít, a nagyobb árbevétellel rendelkező pedig nagyvállalatnak.

A felmérésből kiderült, hogy a bejegyzett 1,1 millió vállalkozás közül mindössze 10 ezer a kis- és közepes vállalkozás - mondta el az InfoRádióban a felmérést készítő cég ügyvezetője.

A 10 ezer cég fele külföldi tulajdonban van, azaz 5 ezer olyan vállalkozás van közöttük, amelyeknek legalább 75 százalékban magyarok a tulajdonosai - közölte Mikael C. Szabó.
Ez a Magyarországon bejegyzett összes vállalkozás 1 százaléka.

Azonban még ez a szám sem teljesen hiteles adat. Az 5000 cég fele ugyanis nem végez termelő tevékenységet, hanem kereskedelemmel foglalkozik. Mivel döntően a hazai piacon értékesítenek termékeket, ezért az ország felemelkedését rájuk nem lehet alapozni.

Sőt, a felemelkedés szempontjából igazán azok a vállalkozások a döntőek, amelyek külföldi piacra termelnek.

A felmérésből kiderült az is, hogy az országban pár száz nagyvállalkozás van - döntően külföldi tulajdonban - és mintegy félmillió mikrovállalkozás.

Összehasonlításképpen: Németországban 3,6 millió kis- és közepes vállalkozás van.

A cég megállapította, hogy a hazai KKV-k nem alkalmasak arra, hogy fellendítsék a magyar gazdaságot. Azaz megalapozatlanok a gazdaságpolitikusok erről szóló kijelentései.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×