eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Románia gyorsan fejlődik, de még jelentős a hátránya

Romániában a harmadik negyedévben 8,3 százalékkal nőtt a bruttó nemzeti össztermék és keleti szomszédunk számos más gazdasági mutatója is jónak mondható. Lehetséges, hogy az unióhoz január 1-jén csatlakozó ország hamarabb lesz az eurózóna tagja, mint Magyarország?

Székelydobi Andrást, a Világgazdasági Kutatóintézet tudományos főmunkatársa az InfoRádióban elmondta: Romániában a munkanélküliség 5 százalék körül van, a román költségvetés pedig az év első 10 hónapjában szufficites volt.

A mutatók alapján Románia alkalmasabb lenne az euró bevezetésére, mint Magyarország.

A kutatóintézet munkatársa szerinte azonban nem biztos, hogy a valutaközösség elviselné, ha tagállamai igen eltérő gazdasági fejlettségűek lennének.

Rámutatott: Románia jelentős fejlődést mutat, ám ez a növekedés csak 4-5 évvel ezelőtt kezdődött.

Így számos problémával még nem találta magát szemben az ország, ám ezek jelentkezni fognak - tette hozzá Székelydobi András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×