eur:
393.09
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Részleges munkaerő-piaci nyitást javasolt Gyurcsány

Automatikusan kapnának Magyarországon munkavállalási engedélyt az unióhoz januárban csatlakozó Románia és Bulgária polgárai 130-140 szakmában. Ezt a közösség bővítése utáni munkaerő-piaci stratégiáról rendezett találkozón mondta a miniszterelnök.

"A kormány javaslata, amit a társadalmi partnereknek, a parlamenti pártoknak, az országgyűlési bizottságoknak előzetesen megküld, a részleges nyitásra vonatkozik. (...) A csatlakozás első két évében mintegy százharminc-száznegyven szakmára terjedjen ki az automatikus, minden egyéb vizsgálatot mellőző engedélykiadási gyakorlat" - mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett: a kabinetnek január 1-jéig kell meghoznia a döntést ebben a kérdésben.

A miniszterelnök hozzátette: a szóban forgó szakmákat a kormányhatározat melléklete tartalmazza majd, de a felsorolt területeket félévente felül kell vizsgálni.

Gyurcsány Ferenc a munkaerő-piaci stratégiával kapcsolatosan azt mondta, a kormánynak kell döntenie és felelősséget viselnie ebben a kérdésben.

A kormányfő üdvözölve Románia és Bulgária európai uniós csatlakozását. Úgy fogalmazott: ezért a két ország számára a felemelkedés lehetőségét jelentő eseményért sokat tett Magyarország is.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a munkaerő-piaci stratégia kidolgozásakor öt szempontot kell figyelembe venni.

Mint mondta, az első az, hogy az ország állampolgárai elfogadják: az Európai Unió közösséget alkot.

A második, hogy a nyitott Magyarország ugyanakkor alkalmas-e megfelelően megvédeni és képviselni állampolgárainak érdekeit.

A harmadik szempont ennek a történelmi felelősségnek a problémája, a negyedik, hogy számos területen nincs elég szakképzett munkaerő, végül az ötödik a munkanélküliség kérdése - mondta Gyurcsány Ferenc.

Az egyeztetésen mondott bevezetőjében a kormányfő áttekintette, milyen álláspontok születtek az utóbbi években a magyar munkaerőpiac megnyitásának témakörében.

Mint mondta, tartalmazott erről szóló rendelkezéseket a kedvezménytörvény, az Orbán-Nastase-paktum és több, 2002-től született kormánydöntés.

Hozzátette: a felsorolt jogszabályok egymástól egészen eltérő elképzeléseket tartalmaztak a munkaerőpiac teljes megnyitásától a korlátozott nyitásig.

"A kormánynak határozott szándéka, hogy amennyire lehet, (a munkaerő-piaci stratégiáról szóló döntésben) kerülje a Magyarországot oly sokszor megosztó szimbolikus politikai felhangokat" - mondta bevezetője végén Gyurcsány Ferenc.A tanácskozás félidejében zárt ülés rendeltek el. A megbeszélés végén az SZDSZ-es Eörsi Mátyás már azt mondta: kompromisszum várható a kérdésben, pártja ugyan a teljes nyitás híve, és szeretné elérni, hogy mielőbb szűnjenek meg a korlátozások.

Szintén a teljes nyitást pártolják a munkaadók. Szerintük jó hatással lehet a gazdaságra is, ha nem korlátozzák a két új uniós állam polgárainak elhelyezkedését Magyarországon.

A munkavállalók nem egységesek: a szakszervezetek egy része a nyitást, másik részük viszont csupán a részleges nyitást támogatja.

Az MDF is csak korlátozásokkal nyitná meg a magyar munkaerőpiacot.

Kiss Péter munkaügyi miniszter arról beszélt, hogy szeretné a kormány megismerni a Fidesz és a KDNP álláspontját is a kérdésben, ezért a találkozón rögzített jegyzőkönyvet eljuttatják a két párthoz is.

Egyúttal levélben kéri meg Orbán Viktor Fidesz elnököt, hogy fejtse ki véleményét, hogy a döntés előtt a kabinet azt figyelembe tudja venni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×