eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bokros kulturális és civilizációs romlást vizionál

Magyarországnak az állam és a társadalom szinte minden területén azonnali, gyökeres reformokra van szüksége - mondta Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem igazgatója a Magyar Nemzeti Bank Infláció Növekedés Egyensúly című konferenciáján.

Magyarországot ma nem államcsőd, nem pénzügyi csőd fenyegeti, hanem a felzárkózás helyett a leszakadás veszélye - jelentette ki Bokros Lajos.

A volt pénzügyminiszter egy felmérésre hivatkozva elmondta: 25 feltörekvő országból idén a magyarnál csak a brazil gazdaság nő lassabban, ráadásul jövőre akár meg is előzheti.

Ami a költségvetési hiány nagyságát illeti, ugyanebből a 25 országból csak Törökországban van a magyarnál nagyobb költségvetési hiány.

Intézményi reformok nélkül érdemben nem csökkenthető az államháztartás hiánya - mondta el Bokros Lajos. Hozzátette: Magyarországon a növekvő közterhek, és az azokkal arányos rossz közszolgáltatási teljesítmény más átmeneti országokhoz hasonlóan kulturális és civilizációs romláshoz vezethet.

A megoldást a volt pénzügyminiszter szerint a reformok jelentik, minden területen. A legsürgetőbbek az oktatás, és a gyógyítás reformjai. A harmadik a nyugdíjreform lenne, hogy - mint Bokros Lajos fogalmazott - "a nyugdíjreform ne lehessen a politikusok cukorkaosztásának terepe".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×