INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

Tovább dagad a Siemens-botrány

Infostart

A Siemens üzemi bizottságának elnöke sürgette, hogy a konszern ne kereskedjen olyan országokkal, amelyekben csak megvesztegetés útján lehet üzletet kötni. Egy sajtóinterjúban rámutatott arra, hogy kizárólag így lehet elejét venni a korrupció burjánzásának. Nyilatkozatát megelőzően a müncheni államügyészség megerősítette, hogy a titkos pénzalapok utáni nyomozás során átkutatták a konszern elnökének hivatalát is.

Az államügyészség közlése szerint minden jel arra vall, hogy a Siemens a 90-es évek óta mintegy 100 millió eurót tartalékolt titkos számlákon megvesztegetési célokra. A múlt hét óta folyó nyomozást kiterjesztették a konszern elnökének hivatali helyiségeire is, de többen tudni vélik, hogy még magánlakását is átkutatták.

Pénzügyi körök utaltak arra, hogy mindez óriási tekintélyveszteséget jelent Klaus Kleinfeld számára, aki alig egy éve áll a világ egyik legnagyobb elektrotechnonóligiai cége élén. Az államügyészség egyelöre csupán tanúként történő beidézését tervezi, de már ez a tény is rontja a Siemens nemzetközi hitelét.

A nyomozók főleg azt szeretnék tisztázni, hogy a konszern legfelsőbb vezetésének volt-e tudomása a titkos pénzalap létezéséről, illetve tudott-e arról, hogy a busás haszonnal kecsegtető üzleteket nem egyszer tetemes csúszópénzek folyósításával kötötték meg.

Eddig öt magas beosztású alkalmazottat vettek őrizetbe és további 7 személy ügyében is folyik nyomozás csaknem 20 millió euró hütlen kezelése címén.

A vizsgálatot időközben kiterjesztették csaknem valamennyi országra, amellyel a német konszern szoros gazdasági kapcsolatban áll. Ennek során 40 millió eurót befagyasztottak a Siemens görögországi számláján, 60 milliót pedig a cég ausztriai kontóin.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018