eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Több mint hat százalék volt az infláció

Októberben fél százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, és 6,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők 0,3 százalékos egy havi, és 6,15 százalék körüli éves drágulást vártak.

Októberben az élelmiszerárak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek, a háztartási energia pedig 2,3 százalékkal drágult.

Nőtt 3,7 százalékkal a tojás, 2,7 százalékkal az étolaj, 1,4 százalékkal a párizsi, kolbász, 1,3 százalékkal a baromfihús, 1,2 százalékkal a cukor, 1 százalékkal az éttermi étkezés, 0,8 százalékkal a kenyér, 0,7 százalékkal a tej ára.

Éves összehasonlításban az élelmiszerek árai 12 százalékkal nőttek, a háztartási energia pedig 18,8 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 37,9 százalékkal drágult.

A KSH jelentése szerint a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 októberében.

Pap Éva, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője az InfoRádióban elmondta: 2006 harmadik negyedévében a bruttó hazai termék 3,6 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. A (munkanapok számából adódó) naptári hatások kiszűrésével a növekedés 3,7 százalék volt.

A GDP 2006 III. negyedévében a szezonálisan kiigazított adatok szerint 1 százalékkal nőtt a megelőző három hónap összevont adatához képest.

Az osztályvezető kiemelte, hogy az iparban általában növekedés, az építőiparban, valamint a mezőgazdaságban ugyanakkor csökkenés tapasztalható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×