INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

Több mint hat százalék volt az infláció

InfoRádió / MTI

Októberben fél százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, és 6,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők 0,3 százalékos egy havi, és 6,15 százalék körüli éves drágulást vártak.

Októberben az élelmiszerárak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek, a háztartási energia pedig 2,3 százalékkal drágult.

Nőtt 3,7 százalékkal a tojás, 2,7 százalékkal az étolaj, 1,4 százalékkal a párizsi, kolbász, 1,3 százalékkal a baromfihús, 1,2 százalékkal a cukor, 1 százalékkal az éttermi étkezés, 0,8 százalékkal a kenyér, 0,7 százalékkal a tej ára.

Éves összehasonlításban az élelmiszerek árai 12 százalékkal nőttek, a háztartási energia pedig 18,8 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 37,9 százalékkal drágult.

A KSH jelentése szerint a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 októberében.

Pap Éva, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője az InfoRádióban elmondta: 2006 harmadik negyedévében a bruttó hazai termék 3,6 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. A (munkanapok számából adódó) naptári hatások kiszűrésével a növekedés 3,7 százalék volt.

A GDP 2006 III. negyedévében a szezonálisan kiigazított adatok szerint 1 százalékkal nőtt a megelőző három hónap összevont adatához képest.

Az osztályvezető kiemelte, hogy az iparban általában növekedés, az építőiparban, valamint a mezőgazdaságban ugyanakkor csökkenés tapasztalható.

Kapcsolódó hang

Pap Éva a GDP-nöevekedésrõl
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018