eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Földgázt talált a Nyírségben egy angol cég

Magyarországi földgázleletről tett bejelentést a Londoni Értéktőzsdén az Ascent Resources. A brit feltáró és kitermelő cég részvényei a hírre 16 százalékkal drágultak. A cég közleménye szerint egy Penészlek melletti próbafúrásuk járt eredménnyel.

A tőzsdei bejelentés szerint a próbafúrásokat a cég 90 százalékos tulajdonában lévő PetroHungaria Kft. végezte. Az Ascent Resources vezérigazgatója azt mondta: több mint húsz éve ez volt az első fúrás a Nyírségben.

Jeremy Eng szerint bíztató, hogy máris gázkészletet fedeztek fel. A PEN-104-es próbakút Kelet-Magyarországon, a román határ közvetlen közelében van, egy 2.483 négyzetkilométert lefedő feltárási engedélyezési területen.

Tóth Tamás, a PetroHungaria Kft. ügyvezetője elmondta, a réteg, amelyet hétfőn teszteltek, jó hozamot ígér, a kitermelt gázt Magyarországon fogják felhasználni.

A tesztelés napján 96.000 köbméter gázt termeltek ki, de a jövőben a technológia módosításával ennek többszörösét hozzák a felszínre.

Az Ascent hat európai országban tevékenykedik: Magyarországon, Olaszországban, Svájcban, Spanyolországban és Romániában szárazföldi, Hollandiában tengeri földgázfeltárást végez.

Tóth Tamás elmondta: a feltárt gáz jövőbeli hasznosítására egyelőre csak tervek vannak.

Hozzátette: a jelenlegi elképzelések szerint a gázt vagy fűtésre használják, vagy létesítenek egy mobil generátorállomást, és áramot termelnek vele.

Magyarországon évente 14 milliárd köbméter gáz fogy, amelynek 80 százaléka import.

A napi fogyasztásnak körülbelül a fele import, a másik része pedig az összesen 3,4 milliárd köbméter térfogatú tárolókból napi szinten maximálisan kivehető 47,5 millió köbméter földgáz. A hazai termelés napi szinten legfeljebb 9,5 millió köbméter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×