eur:
388.9
usd:
361.72
bux:
68664.69
2024. május 8. szerda Mihály

Nincs létjogosultsága a monopolizált gyógyszerkereskedelemnek?

A Gazdasági Versenyhivatal álláspontja szerint a gyógyszerpiacon olyan szabályozott versenyt kellene kialakítani, amely növeli a hatékonyságot, és biztosítja a szereplők számára szükséges garanciákat.

Torjákné Amberger Teréz, a GVH szolgáltatási irodavezetője elmondta: a jelenlegi törvényjavaslatban olyan piacnyitási modell szerepel, amilyet a hivatal már korábban is javasolt. Az irodavezető hangsúlyozta, hogy napjainkban már nincs létjogosultsága a monopolizált gyógyszerkereskedelemnek. Szerinte "azt már senki sem gondolhatja komolyan, hogy a gyógyszerrel kereskedni csak gyógyszerész diploma birtokában lehet csupán".

Hozzátette: ezen monopóliumok lebontása az egész Európai Unióban elkezdődött, a szakma pedig csak a "tevékenységi típusú monopóliumot" tarthatja meg magának.

Mindezek után Nagy Márta, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese - kérdésre válaszolva - elismerte: akad olyan ország, ahol - miután lehetővé vált a verseny - emelkedtek a gyógyszerárak.

Mindent mérlegelve azonban a Versenyhivatal álláspontja szerint az új szabályozás kedvezőbb lesz a betegek számára, ugyanis a forgalmas helyeken várhatóan új patikák nyílnak, és valószínűleg a gyógyszertárak szolgáltatás-kínálata és nyitva tartási ideje is rugalmasabban alkalmazkodik majd a kereslethez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×