eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Elveszhet a 28,5 órás munkahét

A Volkswagen megbízottai tárgyalást kezdenek a munkavállalók képviselőivel a hat németországi telephely szanálásáról. A VW vezetői a cég súlyos anyagi helyzetére hivatkozva a heti munkaidő jelentős meghosszabbítását követelik, míg a szakszervezetek erre csak bérkiegészítés mellett lennének hajlandóak. Jól értesült források szerint a foglalkoztatási garancia megadása kulcsszerepet játszhat az alkudozásban - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

A Volkswagen wolfsburgi központja szerint legalább 20 ezer állást veszélyeztet a VW autói iránti kereslet visszaesése, illetve a németországi gyártási folyamatok drágulása.

Eddig 13 ezer alkalmazottnak ajánlottak fel kedvező kiválási lehetőséget, amivel a szakszervezetek is egyetértettek.

A további munkahelyek megőrzése érdekében a Volkswagen vezetői a heti munkaidő 28,5 óráról 35 órára történő emelését várják el, amit a munkavállalók képviselői eddig elutasítottak, illetve jelezték: kizárólag bérkiegészítés esetén lennének hajlandók beleegyezni a heti munkaidő közel 7 órával történő meghosszabbításába.

A most kezdődött tárgyaláson a Volkswagen elnöksége szóba hozta a munkahelyek megőrzésének garanciáját, ami jól értesült források szerint kompromisszumot jelenthet a felek között.

Európa legnagyobb autógyárának németországi üzemeiben jelenleg kereken 100 ezren dolgoznak, de a cég egyre súlyosabb anyagi helyzete drasztikus takarékosságot követel meg, és az elnökség jelezte: komoly áldozatot követelő megszorítások nélkül aligha lehet kilábalni a válságból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

Aréna
Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×