eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"A túlélés lehet a vállalatok célja"

Az elkövetkező két évben a vállalkozások célja a túlélés lehet - mondta a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Hamecz István hozzátette: a konvergenciaprogram hatására csökken a vállalati beruházások száma.

A szakember szerint romlik majd a vállalatok profitszerző képessége. Egyrészt azért, mert az adók emelése miatt növekednek a költségeik, másrészt a belföldi piac szűkülésével kevesebb bevételre tesznek szert a következő két évben a cégek.

Mindezek hatására a magyar gazdaság lassabb ütemben fejlődik a jövőben, mint a környező országoké. Az igazgató hozzátette: az ország részben most fizeti meg azt, hogy az elmúlt öt évben a költségvetési hiány 3-ról 10 százalékra emelkedett.

Az emelkedés ugyan gyorsította a gazdasági növekedést, most azonban kiderült, hogy hosszabb perspektívában sokkal kisebb ütemben tud növekedni a magyar gazdaság.

Hamecz István szerint az export azonban 10 százalékkal is bővülhet jövőre, így azok a vállalatok vannak kedvező helyzetben, amelyek külföldi piacra is termelnek.

A Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint az európai uniós pénzek nem lesznek közvetlen hatással a gazdaság növekedésére. Mint mondta, a korábban csatlakozott országok példája azt mutatja, hogy hiába támogatott az unió egy iparágat, a helyi kormány a kiegyenlítődés érdekében egy másikat preferált. Így az országok szintjén az uniós preferenciák elmosódtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×