INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

Ki hogyan számol: a hiánycél 73, 83 vagy 87 százalékánál tart az állam

Infostart

Az államháztartás első féléves hiánya elérte az 1285 milliárd forintot, ami az éves prognózis 73 százaléka. Suppan Gergely a Takarékbank elemzője szerint a bejelentett intézkedésekkel várhatóan teljesülhet az új hiánycél, de azért több szempontból is vannak kétségek.

Az államháztartás hiánya júniusban mintegy 304 milliárd forint, volt, ami 33 milliárddal kedvezőbb, mint amit a Pénzügyminisztérium prognosztizált.

Ez azonban belesimul a korábbi hónapok trendjébe, hiszen az elmúlt időszakban a pénzügyi tárca rendre kicsit magasabb hiányt jelzett előre, mint ami végül kijött - jegyezte meg a Takarékbank elemzője.

Suppan Gergely rámutatott: a féléves felhalmozott hiány így elérte a 1285 milliárd forintot, ami a hiánycél 72,7 százaléka.

Az eredeti hiánycél 83 százaléka

Ugyanakkor tudni kell, hogy ez már az új hiánycélhoz viszonyított arány - hangsúlyozta az elemző, hozzátéve, hogy az eredeti hiánycélnak ez már a 83 százaléka lenne. Ha pedig olyan kiadási tételeket is hozzáveszünk, amiket még tavaly decemberre előrehozott a tárca, akkor már az eredeti hiánycél 87 százalékánál tartana az állam.

Suppan Gergely szerint a bejelentett intézkedésekkel várhatóan teljesülhet az új hiánycél, de azért felmerülnek kétségek.

Az állampapír hozamok megnövekedése miatt például költségesebbé válik az államadósság finanszírozása, ami az idén az elemző szerint "csak" egy-két tízmilliárd forintot jelenthet, de jövőre már jelentősebb is lehet az összeg. Ráadásul az adótervek között lehet olyan, amely az Alkotmánybíróság előtt nem állja meg a helyét.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018