eur:
395.02
usd:
370.98
bux:
65376.72
2024. április 19. péntek Emma

Gyógyszeróriás születik

A Bayer győzelmével zárult a február óta tartó német gyógyszeripari belháború, ugyanis a cég - igaz, az eredetileg kínáltnál magasabb áron - megvásárolta a rivális Mercktől annak Schering-részesedését.

A Bayer szerda este - röviddel a német értékpapír-törvényben rögzített határidő előtt - jelentette be, hogy megvásárolja a Merck közel 22 százalékos Schering részvényeit, darabonként 89 euróért, és ezzel Schering-részesedése elérte a törvény által megkövetelt 75 százalékot.

Merck: 400 milliós nyereség néhány nap alatt

A Merck - amely az elmúlt négy nap alatt vásárolta fel most eladott Schering-részesedését - most 3,7 milliárd eurót kap érte, így mintegy 400 millió eurót nyer az ügyleten.

A Merck vezérigazgatója a riválissal kötött alku után kijelentette: céljuk nem az volt, hogy rövid távú spekulatív nyereségre tegyenek szert.

Egyes gyógyszeripari elemzők viszont úgy értékeltek, hogy a Mercknek eleve nem sok esélye volt arra, hogy megnyerje a csatát, viszont alaposan megdrágította az üzletet a Bayernek.

A Bayer 600 millióval többet fizet

Ez az "alaposan" egészen pontosan 600 millió euró, ugyanis eredeti, 16,5 milliárdos ajánlatánál ennyivel többet kell fizessen a Bayer a Mercknek és a többi Schering-részvényesnek.

Az üzlet az eddigi legnagyobb felvásárlás a Bayer 142 éves történetében, ugyanis a két cég egyesülésével egy évi 15 milliárd eurós árbevételű óriás jön létre. A Schering értékét elsősorban piacvezető fogamzásgátló és szklerózis multiplex ellenei gyógyszerei adják.

A Siemens, mint csendes mellékszereplő

A történetnek van még egy német mellékszereplője is, amelyről eddig nem sok szó esett: a Siemens. Az elektronikai vállalat már eddig is együttműködött a Scheringgel, hiszen annak egyik fő üzletága röntgen-kontrasztanyagok gyártása, míg a Siemens maga számos típusú röntgenkészüléket gyárt.

A Siemens eddig következetesen távol tartotta magát a Bayer és a Merck csatájától, mondván: bárki veszi is meg a Scheringet, ők biztosan jól járnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Csütörtökön összeállították a 12 főből álló esküdtszéket Donald Trump volt amerikai elnök New York-i büntetőperében, amely az első büntetőtárgyalás az ellene folyamatban lévő összesen négy közül. Két korábban kiválasztott esküdtet azonban haza kellett küldenie a bíróságnak, miután mégsem feleltek meg a kritériumoknak. Bár ma még további póttagokat fognak választani, hétfőn előreláthatólag elkezdődhet a per a nyitóbeszédekkel - írja a CNN.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×